A vashiány a család bármelyik tagját érintheti, életkortól és nemtől függetlenül. Ilyenkor olyan vaspótló módszerhez kell folyamodni, amely anyának, apának és a gyerekeknek is jó. Magdinak sikerült.

Amikor szétesik a család

– Mivel erős menzesszel küzdök, azt már tudjuk mindannyian, hogy vannak bizonyos napok, amikor engem inkább békén kell hagyni – kezdi a 42 éves családanya. – De mivel alapból pörgős, vidám, optimista család vagyunk, az sem volt gond, ha ilyenkor nélkülem csináltak programot a fiúk. Az utóbbi pár hónapban azonban minden megváltozott. Nemhogy nélkülem, de velem együtt sem volt kedve sem a fiamnak, sem a férjemnek kimozdulni otthonról. Bármivel próbálkoztam, elutasítás volt a válasz mindkettejük részéről. Folyamatosan panaszkodtak, hogy fáj a fejük, fáradtak, kedvtelenek.

„Már nekem is szétmegy a fejem és hullik a hajam!”

– Hiába próbálkoztam bármivel, a helyzet csak rosszabb lett. Egy idő után már nagyon feszült voltam én is, állandóan fájt a fejem, és még a hajam is hullani kezdett. Azt hittem, csak a stressz miatt. Igyekeztem türelmes lenni, de tudtam, hogy nem normális, ami velünk történik. Végül sikerült elérnem, hogy a férjem eljöjjön velem a háziorvoshoz, mert az aranyere csak nem akart gyógyulni. És ha már így alakult, magunkkal cipeltük a fiunkat is, hátha neki is tud valami okosat mondani a doktor.

A tünetek mögött a vashiány állt

– Meglepett, amikor az orvos mindhármunkat elküldött laborvizsgálatra. A tüneteinket hallva azt gyanította ugyanis, hogy mindannyian vashiányosak vagyunk. Igaza volt: az eredmények alacsony hemoglobinszintet mutattak. A férjemnél a folyamatosan vérző aranyér okozta a vasveszteséget, nálam pedig az átlagnál erősebb menstruációs vérzés. Emil esetében az egyoldalú, egészségtelen étkezés és a hirtelen növekedés együttes hatása volt, hogy nem sikerült a szükséges vasmennyiséget biztosítania a szervezete számára.

A vashiány mindenkit érinthet

– Az orvos elmagyarázta, hogy a vas a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, a vér oxigénszállításáért felelős fehérje, a hemoglobin és az izmok oxigénellátását biztosító mioglobin fő alkotóeleme. Hiányában az egész szervezet működése nehézzé válik. Ha tartósan kevesebb vasat viszünk be, mint amennyire szükségünk van, vagy valami miatt több vasat veszítünk, esetleg zavart szenved a vasfelszívódás, könnyen megcsappanhatnak a vaskészleteink. Ekkor már nem elég a vasban gazdag étrend, vagy a vastartalmú étrend-kiegészítők, hanem magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre van szükség.

A Maltofer rágótabletta az egész családnak segít

– A barátnőm tanácsára a Maltofer rágótablettát választottam, amikor bementem a patikába. Ez a készítmény ugyanis hazánkban a vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A csokoládéízű Maltofer rágótablettát még a válogatós gyerek is megette, és a férjemet is sikerült rábeszélnem a szedésére azzal, hogy egyszerűen az étkezéssel beveheti, ráadásul úgy jobban felszívódik, és C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz. Én egyedül attól tartottam, hogy ne essünk át a ló túloldalára, és ne együnk egyszerre túl sok vasat, de a Maltofer rágótablettával ettől sem kell félnünk: szabályozottan szívódik fel belőle a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a felesleg pedig kiürül. Ráadásul a szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók – foglalja össze Magdi.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. augusztus időszakban.

 

 

Maltofer
Maltofer - Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.