Jól ismert jelenség, hogy az év első heteiben kissé nehezebben mennek a dolgok, mint általában, a hosszan elhúzódó kimerültség azonban mindenképpen figyelmet érdemel, mert annak a hátterében vashiány is állhat.

Természetes, hogy a téli hónapokban a korábban felhalmozott készleteinkből élünk, legyen szó akár lelki, akár fizikai tartalékokról. Fontos azonban figyelnünk magunkra, ha nem akarunk teljesen kimerülni. A fizikai és a mentális „állóképességünk” megőrzéséhez folyamatosan pótolnunk kell egyes vitaminokat és nyomelemeket. Ezek között is kiemelkedő szerepe van a vasnak. Ez a nyomelem nemcsak a vérképzés fontos alapanyaga, hanem egyes enzimrendszerek mellett az izomzat és az immunrendszer megfelelő működtetéséhez is elengedhetetlen. Hiánya szerteágazó tünetekhez és a szervezet védelmi rendszerének gyengüléséhez vezet.

Emiatt merülnek ki a vaskészleteink

A felnőttek szervezete átlagosan 3-4 gramm vasat tartalmaz, amelyből naponta 1-2 milligrammot veszítünk egyes hétköznapi folyamatok során, így a székletürítéssel, hajhullással, izzadással, körömvágással. A hiányzó vasat kívülről, a táplálékkal kell bevinnünk. Ha ez tartósan nem sikerül, vashiányunk lesz, a vasraktáraink kimerülnek, és kezelés nélkül vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

A vashiány korunk egyik leggyakoribb hiánybetegsége, amelyet gyakori előfordulása ellenére nagyon nehéz felismerni. Ennek oka, hogy a tünetei az egész testre kiterjednek és nem specifikusak – a problémát jelezheti állandó kimerültség, krónikus fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, légszomj, koncentrációs zavar, szokatlan dolgok (például jég) kívánása, nyugtalan láb szindróma, heves szívdobogás.

A vashiány főbb okai

Ha valami miatt megcsappantak a vaskészleteink, akkor már nem elég, ha vasban gazdagon étkezünk, vaspótló gyógyszerre is szükségünk lehet. Fontos azonban, hogy a hatásos vaspótláshoz mindenképpen tudnunk kell, mi vezetett nálunk a hiányállapothoz. A négy fő ok: alacsony vasbevitel (túl szigorú diéta vagy húsmentes étrend miatt), megnőtt vasszükséglet (intenzív sporttevékenység miatt, serdülőkorban vagy várandósság, szoptatás idején), fokozott vasvesztés (extrém erős menzesz, állandó vérzéssel járó betegség vagy nagy vérvesztéssel járó orvosi beavatkozás miatt), illetve a vasfelszívódás zavara. Utóbbi esetben a vashiány valamely másik betegség (például cöliákia) következménye.

Gyógyszeres vaspótlásra is szükségünk lehet

A már kialakult vashiány étrend-kiegészítőkkel, étkezéssel nem szüntethető meg, ilyenkor jól hasznosuló vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. A megfelelő vasszint az immunrendszer jó működéséhez is hozzájárul, és abban is segít, hogy visszanyerjük az elvesztett energiánkat. A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amelyhez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése kevesebb kényelmetlenséggel jár!

Maltofer rágótabletta: hatásos segítség vashiány esetén

Maltofer rágótabletta hazánk vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszere* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat, a felesleg pedig kiürül. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, 2023. január – december időszakban.

 

Maltofer
Maltofer - Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.