A probiotikumok szedését a hasmenést követően minél hamarabb érdemes elkezdeni. Kedvező hatása már az adagolás második napjától kezdve tapasztalható lehet.

A vírusos vagy a bakteriális eredetű hasmenések esetén a terápia alapját a folyadékpótlás, vagyis a rehidráció jelenti. Emellett, számos vizsgálati eredmény igazolja azt, hogy a folyadékbevitel mellett kedvező hatású a probiotikumok adagolása.

A probiotikumok egyértelműen pozitív hatásúnak bizonyulnak mind a hasmenés időtartamának a rövidítésében, mind pedig a hasmenéses epizódok gyakoriságának a csökkentésében. Vagyis, a probiotikumok alkalmazása hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb szűnjenek a panaszok és ritkábban jelentkezzen híg széklet.

probiotikum hasmenés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Több mint 8000 beteggel – köztük sok gyermekkel és csecsemővel - végzett vizsgálatok tanulsága szerint a legalább 4 napig tartó hasmenések időtartamát átlagosan mintegy 24,76 órával rövidíti le a probiotikum-adagolás; vagyis 1 nappal hamarabb abbamarad a hasmenés. Továbbá, már a második napon átlagosan 0,8-del csökken a székelésszám, vagyis már a második napon szinte egy alkalommal kevesebbszer jelentkezik székletürítés, ha probiotikumot is szed a hasmenéssel küzdő beteg.

Forrás: Allen SJ, Martinez EG, Gregorio GV et al. Probiotics for treating acute infectious diarrhoea. DOI: 10.1002/14651858.CD003048.pub3
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.