A probiotikumok szedése akkor lehet eredményre vezető, ha a megfelelő baktériumok, elegendő számban bejutnak a bélcsatornába, és ott táplálékra találnak.

Nem mindegy, hányféle baktérium van egy készítményben

Az egészséges emberi bélflóra több mint ezerféle mikroorganizmust tartalmaz. Ha a bélflóra egyensúlyának a helyreállítása a cél, akkor a többféle baktérium kombinációját tartalmazó probiotikumos készítmények használata lehet eredményre vezető. A különféle baktériumcsaládokba tartozó baktériumtörzsekhez más és más élettani hatások köthetők, amik egymás hatását kedvezően kiegészíthetik, fokozhatják.

Nem mindegy, mennyi baktérium van egy adagban

Hiába szedi valaki a probiotikumot, ha a termék egyetlen adagjában a baktériumok száma túlságosan alacsony ahhoz, hogy a baktériumok a bélcsatornában megtelepedjenek és elszaporodjanak. Felnőtteknél napi 1 és 10 milliárd közötti (azaz 109 és 1010 közötti) úgynevezett kolóniaformáló egység (angolul: colony forming unit; CFU) bevitelére van szükség ahhoz, hogy a probiotikumok kifejthessék a tőlük várt hatást.

probiotikum
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix 

Előnyös, ha a probiotikum mellett prebiotikumot is tartalmaz a termék

Megéri olyan probiotikumos szert választani, ami a jótékony baktériumok mellett azok táplálékát, azaz úgynevezett prebiotikumot is tartalmaz. Könnyebben megtelepednek ugyanis a jótékony baktériumok a bélcsatornában, ha rendelkezésükre áll a táplálék.

Lehetőleg ne tartalmazzon segédanyagokat, allergéneket a készítmény

Érdemes tájékozódni arról, hogy a jótékony baktériumok és prebiotikumok mellett még mit tartalmaz a készítmény,- ide értve például a színezékeket, ízanyagokat és egyéb gyógyszerészeti segédanyagokat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.