Tisztában vagyunk vele, hogy egészségesen kell őket tartani, mert szükségesek a szép mosolyhoz, és persze az étel megrágásához. De van még néhány meglepő tulajdonságuk!

Gyakran foglalkozunk a fogak egészségének megőrzésével és az íny védelmével. Azonban van néhány meglepő tényt a fogainkkal kapcsolatban:

fogak
Forrás: unsplash.com
  • Olyanok, mint az ujjlenyomatunk. A fogaink, a fogsorunk teljesen egyedi, ezért alkalmasak a személyazonosításra is. Ezenkívül számos információ megállapítható a fogazatból, például az életkor, a nem, az étkezés típusa, az életmód és akár a halál oka.

  • A fogzománc a legerősebb anyag a testünkben. A fogat védő réteg nagyon vékony, ugyanakkor kalcium és foszfát tartalma meghaladja a csontokét. A fogak tehát valójában „csontok” is.

  • A fogzománc nem növekszik, csak az alatta lévő réteg. A zománcunk alatt úgynevezett dentin réteg van, ami ereket és idegeket tartalmaz, tehát a fogunk élő-érző része. Ez életünk során képes a növekedésre, osztódásra, de a zománc egy szervetlen anyag, ezért nem képes a növekedésre.

  • Milliónyi élet hemzseg a fogaink között. A szájüregünkben kb. 300 féle baktériumtörzs él, ami több millió mikroorganizmust jelent. Ezek egy része hasznos, mások pedig fertőzeket okozhatnak. 

  • Életünk során nagyjából 40.000 liter nyál termelődik a szánkban.

  • 32 foga van egy felnőtt embernek, ha a 4 bölcsességfoga is kibújt. Ritka azonban, ha valakinek minden foga épségben, egyszerre megvan: 8 metszőfog, 4 szemfog, 8 kisőrlő, 8 nagyőrlő és 4 bölcsességfog.

A fogaink tehát különlegesebbek, mint gondolnánk. Vigyázzunk egészségükre, mert egy életen át biztosítják számunkra a rágást. A szép mosolyról nem is beszélve!

Forrás: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/things-you-didnt-know-about-your-teeth?fbclid=IwAR3Pm-zScnZzYugMEbu_g6U_AmRJ4Xzbh3BC45Q25t8yOHDQcvT9Wr3njOI#your-gums-are-important
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.