Inzulinrezisztencia, cukorbetegség vagy diéta esetén sokan elhagyjuk a cukorfogyasztást, szerencsére az édes íztől nem kell örökre elbúcsúznunk.

A cukornak számos káros hatását ismerjük, emiatt készült el számos helyettesítője, melyek közül tizet sorol fel a health.com. Ezeket közül válogattunk:

Aceszulfám-K (E 950)

A cukornál 200-szor édesebb anyagot a szulfámsav származékaiból nyerik ki, és az ipar a rágógumikban, cukormentes üdítőkben, lekvárokban, szószokban, jégkrémekben használja. A Kraft Foods nevű cég szabadalmaztatta 1988-ban és általában más mesterséges édesítőkkel együtt használják, hogy elnyomják egymás utóízeit.

Agave nektár

A kanalanként 20 kalóriát tartalmazó, mexikói eredetű szirupot az elmúlt időszakban igen népszerűvé tette a marketing, azonban fontos odafigyelni, hogy nem használhatják a cukorbetegek és az inzulinrezisztensek, mert fruktózt tartalmaz. A diétázók és az egészséges életmódot követők is csak mértékkel fogyasszák.

Aszpartám (E 951)

Az 1970-es évek óta alkalmazza az élelmiszeripar, 1981-ben pedig az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet által is hitelesítették. Vannak kutatások, melyek vizsgálják, hogy lehet-e rákkeltő hatása, de még egy sem mutatta ki ezt teljes bizonyossággal. Hő hatására sokat veszít édességéből, az emberi szervezetben pedig elemeire bomlik és a fehérjékhez hasonlóan energiát biztosít.

Kukoricaszirup

Az üdítőitalok, reggelizőpelyhek és joghurtok egyik kedvelt édesítőszerének szintén magas a fruktóztartalma, így előnytelenül befolyásolja az emésztést. Ezenkívül magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és akár szív-és érrendszeri panaszokat okozhat.

honey
Forrás: unsplash.com

Méz

Sok vitamin és ásványi anyag található a természetes összetevőkből álló mézben, és kevésbé gyorsan emeli meg a vércukorszintet, mint a hagyományos cukor. Ám kalóriában gazdag és energiatartalma magas, így ezt is módjával érdemes használni.

Neotám (E 961)

E vegyület édesítőereje 8000-szerese a kristálycukorénak, és többek között étrendkiegészítőkhöz, cukormentes élelmiszerekhez, valamint édességekhez használják. 2002-ben fogadta el az Élelmiszer-és Gyógyszerfelügyelet.

Sztívia

A sztívianövény másik neve jázminpakóca, és leveléből nyerik ki napjaink legnépszerűbb, természetes alapú édesítőszerét. Glikémiás indexe nulla, nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is használhatják. Nincs utóíze, jó helyettesítője lehet a cukornak. 

Szacharin

A legrégebben használt édesítőszer, fémes utóíze miatt más szerekkel kombinálva használják. 1879-ben fedezte fel egy véletlen során Contstantin Felberg, és 1886-ban kezdte árulni New Yorkban. 2001-ben az emberi szervezetre, 2010-ben pedig a környezetre is biztonságosnak minősítették. 

Szukralóz

Nem tartalmaz kalóriát, hőstabil, nem asztali édesítőként használjuk, de az ipar gyakran alkalmazza a tudatosan kifejlesztett szukralózt. A londoni Erzsébet Királynő Intézet kutatói hozták létre szacharózból (vagyis étkezési cukorból). Más társaihoz hasonlóan ebben sincs kalória és nem emeli meg a vércukorszintet sem.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.