A napfény vitamin nemcsak az erős fogakért és csontokért felelős, hanem számos más egészségügyi hatása van. Nem véletlenül javasolt belőle napi 2000 NE-t fogyasztani.

A D-vitaminnak, azaz kalciferolnak több formája is van, a D2 és D3 vitaminok a legfontosabbak egészségünk szempontjából. Ez a vitamin zsírban oldódik, ezért raktározódni is tud a szervezetben. Napfény hatására képesek a sejtek bőrünkben is előállítani a D-vitamint, de ez a mennyiség csak nyáron elegendő. A vitaminnak vannak természetes növényi és állati táplálékforrásai is, illetve egyszerűen étrend-kiegészítőként is bevihető a szervezetbe, napi 1 szem fogyasztásával.

szivbetegsegek_d_vitamin
Forrás: unsplash.com

A D-vitaminra a csontok egészséges fejlődése miatt figyelt fel a tudomány, kiderült, hogy megakadályozza a gyermekek angolkór betegségét, ami a csontok elgyengülését és meggörbülését jelenti. Mivel a fogaink is csontszövetből állnak, ezek egészségéhez is nélkülözhetetlen. Később felfedezték, hogy a D-vitamin szerepet játszik rengeteg biokémiai folyamatban, és igazi pajzsként képes erősíteni az immunrendszert. Kimondottan ajánlott fogyasztani járványos időszakban, vagy betegségekből való lábadozásnál, de már a daganatterápiákban is alkalmazzák magas dózisban.

Az Ohio Egyetem kutatói érdekes új előnyöket is találtak a D-vitaminban, és mindez a csúcstechnológiás nanoszenzorokkal végzett munkájuknak köszönhető. A vizsgálatot Dr. Tadeusz Malinski, az Ohio Egyetem kémiaprofesszora végezte két végzős hallgatóval, Alamzeb Khannal és Hazem Dawouddal együtt. Az eredményeket az International Journal of Nanomedicine című folyóiratban tették közzé.

A nanoszenzorok átmérője 1000 -szer kisebb, mint egy emberi hajszálé. A kutatók ezt a módszert használták annak mérésére, hogy a D3 -vitamin hogyan befolyásolja az egyes endothel sejteket, amelyek döntő szerepet játszanak a szív- és érrendszer egészségében, mivel a hajszálvékony kapillárisok felépítői. Ezek a szenzorok lehetővé teszik, hogy megfigyeljék és rögzítsék a legszűkebb erekben történő folyamatokat is, amiket a vegyületek kiváltanak, jelen esetben a D-vitamin.

Malinski csapata megállapította, hogy a D3 -vitamin regeneráló hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a szívroham kockázatát, és helyreállítja a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a cukorbetegség által okozott károkat. "Nem sok ismert dolog létezik, ha egyáltalán létezik, amelyek a már károsodott szív- és érrendszeri endothelsejtek helyreállítására használhatók, és a D3 -vitamin képes erre" - mondta Malinski sajtóközleményében.

A D-vitamin a WHO listáján az alapvető élelmiszerek közé van besorolva, ami azt jelenti, hogy esszenciális a bevitele a szervezetbe. Pozitív hatásai vitathatatlanok, mind a megelőzésben, mind bizonyos problémák kezelésében, ahogy a fentiekből is kiderült. Ráadásul könnyen hozzáférhető és nem is megfizethetetlen. A kutatócsoport ezen az elven most az idegrendszerekre gyakorolt hatását fogja megvizsgálni, mert elképzelhető, hogy a vitamin szerepe még nagyobb, mint azt jelenlegi tudásunk feltételezi.

Forrás: https://www.healthline.com/health-news/vitamin-d-may-improve-cardiovascular-health
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.