Bár mindkét nem teste és szervezete azonos elvek szerint működik, néhány eltérés miatt más-más vitaminokból különböző mennyiségre lehet szükségük.

A férfiak testenéhány dologban erősen különbözik a nőkétől, például izmosabbak, csontjaik nehezebbek, testük szőrösebb, fizikai erejük általában nagyobb, ivarszerveik másként működnek és hormontermelésük is eltérő. Ez utóbbi miatt a férfiak között több lehet az, akit a libidója vezérel, míg a nőknél inkább érzelmi irányítottság van. Ezek az eltérések okozzák, hogy a férfiaknak bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból, nyomelemekből nagyobb mennyiségre van szükségük, hogy egészségesek és energikusak maradjanak.

vitaminok férfiaknak
Forrás: unsplash.com

A D-vitamin mindkét nem számára kiemelkedően fontos, mert az immunrendszert valóságos pajzsként védi. Számos biokémiai folyamatban vesz részt, gátolja a sejtek degenerációját, erősíti a csontokat és a fogakat.

A B-vitamin csoport (B1-, B2-, B6-, B12-vitamin) az idegrendszert védi és táplálja, szinergiába lép a magnéziummal és részt vesz az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is, vagyis növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet.

A C-, E- és A-vitamin antioxidáns szerepe miatt fontos.

Az ásványi anyagok közül a cink, a réz és a szelén hatnak a hímivarsejtekre, vagyis közvetetten segítik a stabil libidót és a megtermékenyítő képességet. Az egészséges ivarszervek és ezáltal a férfi nemi hormonok támogatói.

Az aminosavak, mint a  glutain, triptofán, taurin, L-karnitin, L-arginin egyrészt növelik a teljesítőképességet, másrészt a férfiak anyagcsere és izomépítő folyamataira is kedvezően hatnak.

A gyógynövények közül kedvező lehet a ginkgo biloba, az aswagandha, a ginzeng és a macca gyökér kivonata, melyek javítják a fizikai teljesítményt és a libidónak is kedvezhetnek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/best-multivitamins-for-men?fbclid=IwAR0dkB4EyF2pWwEchC2_73d99xVCh8Qn1aIlc-LrcOYUvuVkbVs-keMcT1E
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.