A B-vitaminok komplexen szükségesek a szervezet számára, de olykor 1-1 vitaminból szenvedünk hiányt, ami kellemetlen tünetekkel járhat.

A B6-vitamin, más néven piridoxin, a B-komplex csoport nyolc vitaminjának egyike. A legtöbben táplálkozás útján elegendő B6 vitaminhoz jutunk, de előfordul, hogy ha B12 hiányunk van, akkor a B6 is kiürül. A B-vitaminok ugyanis egymással szinergiában dolgoznak, és gyakran kapcsoltan vesznek részt a szervezet folyamataiban. A B6-vitaminhiány gyakoribb máj-, vese-, emésztőrendszeri vagy autoimmun betegségben szenvedőknél, valamint dohányosoknál, elhízottaknál, alkoholistáknál és terhes nőknél.

b6_vitaminhiany_a_szervezetben
Forrás: unsplash.com

A B6-vitamin óvja az idegrendszert és támogatja az immunrendszert, emellett fontos anyagcsere folyamatokban játszik szerepet, vagyis felelős a szénhidrátok, fehérjék és zsírok megfelelő hasznosulásáért.

A B6 hiánytünetei:

  • Bőrproblémák, kiütések, bőrszárazság, ajak kirepedezés, viszketés.

  • A nyelv érzékenysége, fényessége, gyulladása.

  • Hangulatingadozások, szorongás, hiszen a B-vitaminok a stressz feldolgozást segítik. Különösen sok kiürülhet terhesség vagy menopauza idején.

  • Gyengébb immunrendszer, gyakoribb megbetegedések.

  • Fáradékonyság, levertség, alacsony energiaszint.

  • Izomfájdalmak, izomgörcsök, zsibbadás.

  • Magas vércukorszint, mivel nem termelődik elegendő homocisztein.

A B-vitaminok szerencsére sokféle ételben megtalálhatóak, így a táplálkozásunkkal pótolni tudjuk, de étrend-kiegészítő formájában is szedhetünk, ha a fenti tünetek alapján arra gyanakodnánk, hogy hiányt szenvedünk belőle.

B6-vitamin források a vörös húsok, a halak, a banán, az aszalt szilva, a pisztácia, az avokádó, a lencse, a burgonya, az édesburgonya, a piros édes paprikafélék és a kelfélék is.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-deficiency-symptoms
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.