A K3-vitamin, más néven menadion, a K-vitamin szintetikus vagy mesterségesen előállított formája, utóbbi fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
A K3-vitamin a K-vitamin szintetikus, mesterségesen előállított formája, amely a természetben nem fordul elő. Ez eltér a K-vitamin másik két formájától – a filokinon néven ismert K1-vitamintól és a menakinon néven ismert K2-vitamintól.
A K3-vitamin átalakulhat K2-vé a májban. Sok állat képes a K3-vitamint a K-vitamin aktív formáivá alakítani. A K3-vitamint biztonsági megfontolások miatt törvényesen nem árusítják emberi táplálékkiegészítő formájában, gyakran használják azonban baromfi- és sertéstakarmányban, valamint a kutyáknak és macskáknak szánt állateledelekben.
Emberek számára a K- vitamin K1 és K2 formája kapható étrend-kiegészítőként és receptre. Az emberre gyakorolt káros hatása ellenére a K3-vitamin rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutatott kémcsöveken végzett vizsgálatok során, de még messze áll a tudomány attól, hogy ezeket fel tudja használni a gyógyászatban.
A K-vitamin (K1 és K2 formájában) viszont nagyon hasznos az emberi szervezetnek, hiszen szerepet játszik a vérképzésben, véralvadásban, a csontok egészséges fejlődésében.
A K1-vitamin természetesen megtalálható a zöld leveles zöldségekben, beleértve a spenótot, a kelkáposztát és a brokkolit, valamint a növényi olajokban, például a szójababban és a repceolajban. Egyes gyümölcsök, például az áfonya és a szőlő is tartalmazzák a vitamint.
A K2-vitamin főleg az erjesztett élelmiszerekben található meg, mint a savanyú káposzta vagy a fermentált zöldségek, de a baromfi- és sertéshúsból készült termékekben is előfordul. Ezt a formát az emésztőrendszerben lévő baktériumok is termelik, ezért fontos, hogy pl. antibiotikum szedése után ismét felturbózzuk a hasznos bélflóránkat.