A matcha egy tradicionális japán tea, amit az ázsiai kultúra orvosai használnak a rákgyógyászatban, az immunerősítéshez és a szervezet regenerálásához.

A matcha tea már itthon is széles körben fellelhető, és fogyasztása számos probléma vagy megelőzés esetén javasolt. A japán tea az európai ember gondjaira is megoldás lehet, csak tudni kell, mire érdemes alkalmazni.

matcha tea hatásai
Forrás: unsplash.com

A matcha cserjét árnyékos helyen termesztik, így klorofill tartalma a lehető legmagasabb, ennek köszönheti harsogó zöld színét. A teát nem filterezik vagy szálazzák, hanem porrá őrölt formában kevernek belőle italt. A matcha por a növény teljes, friss leveleiből készül, amit szedés után gőzölnek, de nem áztatják és szárítják ki, mint a többi teafélét.

Magas antioxidáns (100-szorosa a zöld teáénak) és polifenol tartalma élénkítő hatású, kiegyensúlyozott közérzetet biztosít, de akár a diéta során is a segítségünkre lehet. Emellett vitaminokat, sok rostot és béta-karotint tartalmaz. A matcha tea jótékony lehet:

  • Kávé helyett, élénkítésre. 8 órán keresztül is biztosítja az aktivitásunkat, de nem stimulál túl. Inkább a reggeli, délelőtti órákban fogyasszuk!

  • Élénkítő hatása az anyagcserét is serkenti, ezért ajánlják diétánál is fogyasztani.

  • L-teanin tartalma csökkenti a stresszt, mivel serkenti a GABA, a szerotonin és a dopamin hormonok termelődését.

  • A daganatos betegségeknél erősítheti az immunrendszert, mert az oxidatív folyamatokat, vagyis a szabadgyökök képződését gátolja. Ezáltal a sejtek öregedési és degeneratív folyamatai ellen dolgozik.

  • Polifenol és antioxidáns tartalma növeli a test ellenálló képességét, így nehezebben alakulnak ki a betegségek vagy könnyebben gyógyulunk meg.

  • Jótékonyan hat a vércukorszintre, valamint védi a szív- és érrendszert.

  • Növelheti a libidót.

A matcha növény manapság már nemcsak tea formájában fogyasztható. Az élénk zöld port használják kávé jellegű italkészítéséhez (matcha latte), de akár a sütemények alapanyaga is lehet.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea?fbclid=IwAR0At44nkg0mQfQdSVEC6dXeuBUC82wo5LWmSWrlKO0dL5vTcBxPM6QJZ5k
Borítókép forrása: unsplash.com
 
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.