A matcha egy tradicionális japán tea, amit az ázsiai kultúra orvosai használnak a rákgyógyászatban, az immunerősítéshez és a szervezet regenerálásához.
A matcha tea már itthon is széles körben fellelhető, és fogyasztása számos probléma vagy megelőzés esetén javasolt. A japán tea az európai ember gondjaira is megoldás lehet, csak tudni kell, mire érdemes alkalmazni.
A matcha cserjét árnyékos helyen termesztik, így klorofill tartalma a lehető legmagasabb, ennek köszönheti harsogó zöld színét. A teát nem filterezik vagy szálazzák, hanem porrá őrölt formában kevernek belőle italt. A matcha por a növény teljes, friss leveleiből készül, amit szedés után gőzölnek, de nem áztatják és szárítják ki, mint a többi teafélét.
Magas antioxidáns (100-szorosa a zöld teáénak) és polifenol tartalma élénkítő hatású, kiegyensúlyozott közérzetet biztosít, de akár a diéta során is a segítségünkre lehet. Emellett vitaminokat, sok rostot és béta-karotint tartalmaz. A matcha tea jótékony lehet:
-
Kávé helyett, élénkítésre. 8 órán keresztül is biztosítja az aktivitásunkat, de nem stimulál túl. Inkább a reggeli, délelőtti órákban fogyasszuk!
-
Élénkítő hatása az anyagcserét is serkenti, ezért ajánlják diétánál is fogyasztani.
-
L-teanin tartalma csökkenti a stresszt, mivel serkenti a GABA, a szerotonin és a dopamin hormonok termelődését.
-
A daganatos betegségeknél erősítheti az immunrendszert, mert az oxidatív folyamatokat, vagyis a szabadgyökök képződését gátolja. Ezáltal a sejtek öregedési és degeneratív folyamatai ellen dolgozik.
-
Polifenol és antioxidáns tartalma növeli a test ellenálló képességét, így nehezebben alakulnak ki a betegségek vagy könnyebben gyógyulunk meg.
-
Jótékonyan hat a vércukorszintre, valamint védi a szív- és érrendszert.
-
Növelheti a libidót.
A matcha növény manapság már nemcsak tea formájában fogyasztható. Az élénk zöld port használják kávé jellegű italkészítéséhez (matcha latte), de akár a sütemények alapanyaga is lehet.