A NAC az N-acetil-cisztein rövidítése. Tehát, nem is egy vitaminról van szó! A NAC egy olyan vegyület, ami önmagában is antioxidáns hatással rendelkezik.

Emellett a szervezetben az antioxidáns hatású glutation építőköve. Mint direkt és indirekt antioxidáns, a NAC számos szervezetbeni folyamatot befolyásolhat kedvező irányban.

Nem új anyagról van szó!

Az N-acetil-cisztein (NAC) régóta ismert vegyület. Talán elsőre meglepő, de a NAC már régóta a mindennapi gyógyszeres terápia része. A NAC-ot felnőtteknél és gyermekeknél is – vény nélkül elérhető gyógyszerként - a hurutos köhögés kezelésérére, a légutakban lerakódott nyák oldására használják.

NAC vitamin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

NAC – több, mint „köptető”

A nyákoldó hatáson túlmutatóan a NAC erős antioxidáns hatással rendelkezik, amit egyrészt közvetlenül, másrészt egy közvetítő vegyület, a glutation révén fejt ki. Ez utóbbi úgy történik, hogy a szervezetbe jutott NAC a májban ciszteinné, egy aminosavvá alakul át, ami aztán összekapcsolódik egy glutaminsavval és egy glicinnel. Az ilyen módon keletkezett vegyület nem más, mint a glutation.

Mi a glutation szervezetbeni szerepe?

A glutation a szervezet egyik legerélyesebb és legfontosabb antioxidánsa, ami védi a sejteket az oxidatív stressz hatásától. Oxidatív stressz felléphet gyulladásos folyamatok, ártalmas környezeti behatások (pl. napfény ultraibolya sugárzása stb.), vírusos vagy bakteriális fertőzések következtében is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.