A NAC az N-acetil-cisztein rövidítése. Tehát, nem is egy vitaminról van szó! A NAC egy olyan vegyület, ami önmagában is antioxidáns hatással rendelkezik.
Emellett a szervezetben az antioxidáns hatású glutation építőköve. Mint direkt és indirekt antioxidáns, a NAC számos szervezetbeni folyamatot befolyásolhat kedvező irányban.
Nem új anyagról van szó!
Az N-acetil-cisztein (NAC) régóta ismert vegyület. Talán elsőre meglepő, de a NAC már régóta a mindennapi gyógyszeres terápia része. A NAC-ot felnőtteknél és gyermekeknél is – vény nélkül elérhető gyógyszerként - a hurutos köhögés kezelésérére, a légutakban lerakódott nyák oldására használják.
NAC – több, mint „köptető”
A nyákoldó hatáson túlmutatóan a NAC erős antioxidáns hatással rendelkezik, amit egyrészt közvetlenül, másrészt egy közvetítő vegyület, a glutation révén fejt ki. Ez utóbbi úgy történik, hogy a szervezetbe jutott NAC a májban ciszteinné, egy aminosavvá alakul át, ami aztán összekapcsolódik egy glutaminsavval és egy glicinnel. Az ilyen módon keletkezett vegyület nem más, mint a glutation.
Mi a glutation szervezetbeni szerepe?
A glutation a szervezet egyik legerélyesebb és legfontosabb antioxidánsa, ami védi a sejteket az oxidatív stressz hatásától. Oxidatív stressz felléphet gyulladásos folyamatok, ártalmas környezeti behatások (pl. napfény ultraibolya sugárzása stb.), vírusos vagy bakteriális fertőzések következtében is.