A fogorvosok évente kétszeri ​​ellenőrzést javasolnak, hogy professzionálisan megtisztíthassák a fogakat, és ellenőrizzék a fogszuvasodás és az ínyproblémák korai jeleit.

De a fogorvosok ezeken a rutinszerű ellenőrzések alkalmával a szájüregi daganat jelet is időben észlelhetik.

A szájüregi rák, amely gyakran nem gyógyuló sebként jelenik meg, magában foglalja az ajkak, a nyelv, az arc, a szájfenék, a kemény és lágy szájpadlás, valamint a torok daganatait. Gyakran halálos kimenetelűvé válhat, amennyiben nem diagnosztizálják és nem kezelik időben. Éppen ezért a rákszűrés minden fogorvosi ellenőrzés fontos része. A szájüreg áttekintése, beleértve a lágyrészeket is, része a vizsgálatnak.

Mi történik a fogászati ​​rákszűrés során?

A vizsgálat előtt egy fogászati higiénikus frissíti a kórtörténetét. Ennek célja, hogy megtudja, van-e új betegsége vagy szed-e új gyógyszert az utolsó látogatása óta. Valószínűleg kérdéseket tesz fel a szájüregi rák kockázati tényezőivel kapcsolatban, beleértve a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást. Azoknál, akik dohányoznak és alkoholt fogyasztanak, még nagyobb a szájüregi daganat kialakulásának a kockázata. A férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki szájrák, mint a nőknél, így ez a hatodik leggyakoribb daganattípus a férfiak esetében. A higiénikusnak vagy fogorvosnak tudnia kell az Ön jelenlegi általános egészségi állapotáról, beleértve a fogászati ​​problémákat is.

szájüregi rák jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A szűrővizsgálatnak tartalmaznia kell a fej és a nyak extraorális vizsgálatát, valamint az ajkak, az arcok, a nyelv, a szájpadlás, a szájfenék és az ínyszövetek intraorális vizsgálatát. A fogorvos csomót, sebet vagy szabálytalan szövetelváltozást keres, beleértve az elszíneződést is. Ha bármi gyanús elváltozást talál, a fogorvos biopsziát javasolhat, vagy szájsebészhez irányíthatja Önt.

Milyen jelekre kell figyelni?

A szájüregi daganat gyakori jelei és tünetei a következők:

  • csomók vagy dudorok, érdes foltok az ajkakon, az ínyen vagy a szájon belüli egyéb területeken
  • fehér, vörös vagy pettyes foltok a szájban
  • megmagyarázhatatlan vérzés a szájban
  • zsibbadás vagy fájdalom/érzékenység az arc, a száj vagy a nyak bármely területén
  • sebek az arcon, a nyakon vagy a szájon, amelyek könnyen véreznek, és két héten belül nem gyógyulnak meg
  • fájdalom a torokban
  • rágási vagy nyelési nehézség
  • krónikus torokfájás, rekedtség vagy a hang elváltozása
  • fülfájás
  • nagymértékű fogyás.

Ezen tünetek megjelenése mielőbbi szakorvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.