Az esztétikai probléma csak a felszín, a helytelen harapásnak lehetnek szövődményei, melyek miatt érdemes mielőbb korrekciót választani. De honnan tudjuk, hogy mély-e a harapásunk?

A mély harapás a felső és alsó fogívek illesztési problémája. Ha a felső elülső fogaink túl messzire esnek az alsó elülső fogak fölött, amikor becsukjuk a szánkat, az fogászati értelemben már nem helyénvaló – szó szerint. Ha az elülső alsó fogak 1-2 mm-rel beljebb vannak, az normális, ám ha a felső fogaink 4 mm-nél nagyobb mértékben átfedik az alsó fogakat, ez már mély harapásnak tekinthető. Ezt az állapotot hosszú távon kezelnie kell, mert olyan problémákat okozhat a szájüreg egészségében, mint például a hámszövet, íny sebesedése és a túl nagy mértékű fogkopás.

mely_harapas
Forrás: pexels.com

Mély harapása több okból is kialakulhat valakinél:

  • genetikai hajlam

  • hiányzó fogak miatti deformitások

  • állkapocs sérülés

  • kis állkapocs méret

  • túl erős harapás alakult ki a fogak csikorgatásából vagy az állkapocs összeszorításából

  • tejfog-maradó fog váltásakor

A kialakulás előfordulhat akár felnőtt korban is, tehát nemcsak gyermekkorban keresendő. A szakorvosok szerint, minden negyedik fogszabályzót viselő ember felnőtt. A mély harapások a lakosság 5-15 százalékát is érinthetik, persze nem egyforma mértékben.

A mély harapásnak többféle kezelési módja is lehet, természetesen első lépésként fel kell keresni a fogorvost, aki panoráma röntgent készít majd a szájüregünkről. Mindenféle fogászati kezelést meg kell, hogy előzze a szájhigiénia ellenőrzése, a szuvasodások orvoslása, töméscserék és fogkő-leszedés. Csak ezután készülhet el a digitális mosolytervezés, majd a kezelési terv felállítása, aminek egyik része lehet a fogszabályzás.

A mély harapás egyik gyakori helyreállító kezelése a fogszabályzó felhelyezése, ami ugyan járhat némi kellemetlenséggel, és akár évekig is viselni kell, de a mai modern megoldások már nem okoznak feltűnést.

Ha a mély harapásnak egyéb okai vannak, előfordulhat, hogy a szájsebész fogat távolít el, vagy épp fogpótlást csinál, és még ezután is következik a szabályozás. A műtéti korrekciók közé tartozik még az állcsont korrekció, ám ez elég ritka, nem kell attól félnünk, hogy szétszabdalják az arcunkat azért, mert nem illeszkednek szépen a fogaink.

Akinek harapási problémái vannak, keresse fel mielőbb a fogorvost, mert lehetnek súlyosabb szövődményei is az ilyen jellegű illeszkedési hibáknak. Ide sorolható az intenzíven elkopott alsó fogak, amelyek veszélyeztetik a fogak szerkezetét és azonnali fogászati ​​beavatkozást igényelnek, de kialakulhatnak a száj külső vagy belső felszínén sebek, tályogok, a fogak meggörbülhetnek, amelyek nem korrigálhatók addig, amíg a mély harapást nem kezelik. Ezek mellett ínybetegségek és étkezési vagy ivási problémák is jelentkezhetnek. A sérült szövetek pedig hajlamosabbak a fertőzésekre, tehát gócként is funkcionálhatnak.

Soha se halogassuk a szájhigiéniai és fogászati kontrollt!

Forrás: https://www.healthline.com/health/deep-bite-more-than-a-cosmetic-issue
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.