Számos oka van annak, ha hirtelen nagyon szomjasnak érzi magát és egy pohár hideg vízre vágyik. Egyesek okok azonban súlyosabbak, mint mások.

Kiszáradás

A szomjúság egyik leggyakoribb oka a kiszáradás, amit a test túlmelegedése vált ki. Akár szigorúan edzett, akár csak a napon pihent, szervezetének vízre van szüksége, hogy megakadályozza a túlmelegedést. Meleg időben és sportolás közben az izmok hőt termelnek. Hogy ne melegedjen túl, a testének meg kell szabadulnia ettől a hőtől a verejtékezés révén. A verejték elpárolgása közben lehűti az alatta lévő szöveteket. A sok izzadás csökkenti a test vízszintjét, és ez a folyadékvesztés befolyásolja a normális testi funkciókat.

Mit tegyen?

Igyon vizet. A kiszáradás elkerülése érdekében az aktív embereknek a szabadtéri tevékenységek előtt egy-két órával legalább 2-3 pohár folyadékot kell inniuk. Ezt követően további 1–2 pohárral kell fogyasztaniuk 10–15 percenként, amíg kint tartózkodnak. Ha befejezték az adott tevékenységet, az elveszített folyadék pótlására még legalább 2-3 pohárnyi folyadék ajánlott.

Az ivóvíz az egyik legjobb módja a hidratálás fenntartásának, de egyes sportitalok elektrolitokat is tartalmaznak, így segítenek a nátrium és a kálium pótlásában. Kerülni kell azonban az alkoholt és a koffeint tartalmazó italokat (például kávé, energiaitalok), mivel ezek a folyadékok általában vízhajtó hatásúak, vagyis elősegítik a kiszáradást.

Bizonyos gyümölcsök (például eper, görögdinnye) és zöldségek (uborka, zeller, stb.) is nagyban hozzájárulnak a hidratáltság megőrzéséhez, köszönhetően a magas víztartalmuknak. További előnyük, hogy más alapvető tápanyagokat is tartalmaznak, amelyekre szüksége van a szervezetnek.

kiszáradás cukorbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Cukorbetegség

A fokozott vizelés és a túlzott szomjúság a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának két árulkodó jele. Normális esetben a testből a vizelettel távozó cukor mennyisége nem mutatható ki. Ha azonban valakinek a vércukorszintje eléggé megemelkedik, a cukor a vesén keresztül távozik a véráramból és a vizeletbe kerül. A glükóz- vagyis cukormolekulák elég kicsik ahhoz, hogy kiszivárogjanak a vesék szűrőrendszerén keresztül. Amint bejutnak a vizeletbe, a glükóz „szivacsként” vonja magával a vizet. Ennek eredményeként megnő a képződött vizelet mennyisége és a vizelés gyakorisága. Ezért azok a betegek, akiknek túl sokáig emelkedett a vércukorszintjük, gyakran kiszáradnak és a sürgősségi vagy az intenzív osztályra kerülhetnek.

Mit tegyen?

Mint a legtöbb esetben, az ivóvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz a legjobb módja a hidratálás fenntartásának. A betegeknek kerülniük kell a cukrot tartalmazó folyadékok fogyasztást, mert túl sok cukor végül kontrollálatlan vércukorszinthez vezethet, és a betegség súlyosbodásához vezethet.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek bizonyos mellékhatásokat okozhatnak, beleértve a szomjúságérzetet is. A lítium egy olyan gyógyszer hatóanyag, amelyről széles körben ismert, hogy esetleg túlzott vizeletmennyiséget és ezért fokozott szomjúságot eredményez. Számos egyéb gyógyszer (például antipszichotikumok, antidepresszánsok, görcsoldók) szájszárazságot okozhatnak, ezért szomjat válthatnak ki.

Mit tegyen?

Ha rendszeresen túlzott szomjúságérzetet tapasztal, beszélnie kell a kezelőorvosával erről a mellékhatásokról. Amíg az orvosa meg nem találja az Önnek megfelelő „alternatív” gyógyszerek, az utasításoknak megfelelően folytassa a kezelést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.