Ha aggódik a tünetek miatt, beszéljen az orvosával, hogy megkapja a szükséges segítséget, legyen szó pajzsmirigy betegségről vagy más egészségi problémáról.

Íme, az 5 leggyakoribb tévhit a pajzsmirigy betegségeivel kapcsolatban:

1. tévhit: A pajzsmirigy-betegség tünetei nyilvánvalók

A pajzsmirigy-betegség tünetei enyhék is lehetnek, így könnyen figyelmen kívül hagyhatók. A jelentős súlygyarapodás vagy -vesztés, a fáradtság vagy az ingerlékenység, valamint a hidegre vagy melegre történő érzékenység meglehetősen gyakori, és más egészségi problémákra is utalhat. A tünetek „átfedése” miatt a pajzsmirigybetegséget bonyolult lehet diagnosztizálni. A pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) tesztje még a tünetek megjelenése előtt felhívhatja a figyelmet a pajzsmirigy problémákra.

2. tévhit: A 40 év utáni hormonproblémák mindig a menopauzára utalnak

A női hormonok szintjének változása néha befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. Mind a menopauza, mind a pajzsmirigybetegség gyakoribb a nőknél 40 év után. A hormonális tüneteket (például nehezebb vagy ritkább menstruációs időszakok, hangulatingadozások, alvászavarok, hőérzékenység) azonban elfedhetik a menopauza során észlelt panaszok.

3. tévhit: Pajzsmirigy-betegsége esetén a szemek kidüllednek

A Graves-kór, a hipertireózis, vagyis a pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb formája, néha - de nem mindig - a szemek kidülledését okozhatja (a dohányzás növeli a probléma kialakulásának kockázatát). A Graves-betegséghez kapcsolódó egyéb szemproblémák közé tartozik a kettős látás, a szemszárazság és a duzzadt szemhéjak, bár az esetek mindössze 10-20 százalékában alakul ki jelentősebb szemprobléma, ami szeléntartalmú étrend-kiegészítőkkel és szteroidokkal, valamint műtéttel kezelhető.

pajzsmirigy betegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. tévhit: A pajzsmirigycsomók daganatos megbetegedést jelentenek

A pajzsmirigycsomók leggyakrabban jóindulatúak, és a 40 év feletti nők felénél előfordul. Az orvosok a pajzsmirigy csomóinak kevesebb, mint 5 százalékában találnak rosszindulatú daganatos sejteket.

5. mítosz: Pajzsmirigy-betegség esetén jódpótlásra van szükség

Sokszor hallható, hogy pajzsmirigy-betegség esetén fontos a jódot tartalmazó étrend-kiegészítők szedése. A jódhiány valóban a pajzsmirigy-betegségek vezető oka szerte a világon, de sok jódot kapunk az étrendünkből (például sóban, tenger gyümölcseiben, tejtermékekben és tojásban is megtalálható). A szakorvosok nem ajánlják ezeket az étrend-kiegészítőket, mert súlyosbíthatják a pajzsmirigy-betegséget.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.