Már a COVID-19 járvány kezdetekor felfigyeltek az orvosok arra, hogy a cukorbetegek esetében a fertőzés sokkal rosszabb kimenetelű lehet.

Apicella és munkatársai azt vizsgálták, hogy a cukorbetegségben szenvedőknek esetében miért jár súlyosabb következményekkel az új koronavírus okozta fertőzés. Eredményük azt mutatja, hogy a cukorbetegség önmagában nem növeli a COVID-19 kialakulásának a kockázatát, fertőzés esetén azonban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos állapot. A cukorbeteg COVID-19 betegek esetében gyakoribb a súlyosabb tüdőgyulladás, az intenzív osztályon történő kezelés szükségessége, valamint magasabb a halálozási kockázat.

A cukorbetegek rosszabb kimenetelét valószínűleg több tényező is befolyásolja. Az életkor, a nem, a különböző társbetegségek (például magasvérnyomás-betegség, szív- és érrendszeri betegségek), az elhízás, valamint a gyulladásos állapot valószínűleg hozzájárulnak a kockázatok növekedéséhez. Fontos kiemelni azt a tényt, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegek között a cukorbetegek általában idősebbek, ezért náluk gyakoribb a ko-morbiditás, vagyis több krónikus betegség megléte. A vércukorszintet csökkentő gyógyszerek és az antivirális szerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, így a kezelés során gondosan mérlegelni kell alkalmazásuk előnyeit és korlátait.

koronavirus_covid_cukorbetegseg
Forrás: pixabay.com

Azonban nemcsak a cukorbetegség hat a COVID-19 kimenetelére, ellentétes irányú folyamat is történik, vagyis a fertőzés súlyosbító tényezőt lehet a cukorbetegek számára, mivel akut metabolikus szövődményeket válthat ki. Ez a cukorbetegségben szenvedőknél diabéteszes ketoacidózist (súlyos vízhiányos állapot) okozhat, a korábban még nem diagnosztizált betegeknél pedig magas vércukorszintet és cukorbetegséget okozhat.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.