A pajzsmirigybetegségek kizárólag gyógyszerekkel kezelhetők, a nem megfelelő ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása pedig problémákat okozhat.

Pajzsmirigybetegségek esetén az érintett betegeknek kerülniük kell az alábbi élelmiszereket:

Szója: A túlzott szójafogyasztás csak a pajzsmirigy alulműködésében (a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont) szenvedőknek okoz problémát, mivel akadályozhatja a hormonok felszívódását. Például ha a pajzsmirigyhormon bevétele után egy órán belül sok szóját eszik vagy egy nagy pohár szójatejet iszik a beteg, az befolyásolhatja a kezelésére szolgáló gyógyszerek hatékonyságát. Általánosságban a szakértők azt javasolják, hogy azok az emberek, akiknek csak minimálisan alulműködő, de még mindig normális a pajzsmirigyük funkciója, kerüljék a nagyobb mennyiségű szója rendszeres fogyasztását.

Gyökérzöldségek: Sokan úgy gondolják, hogy ezek a zöldségek pajzsmirigy-problémákat okoznak, de ez nem így van. Jót tesznek az egészségnek, függetlenül a pajzsmirigy állapotától. Ez alól kivétel a manióka, amely Afrika egyes részein gyakori alapanyag. Ez a növény köztudottan olyan méreganyagokat termel, amelyek lassíthatják a már alulműködő pajzsmirigyet, főleg jódhiány jelenlétében.

pajzsmirigybetegség étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Káposzta és keresztesvirágú zöldségek: Annak ellenére, hogy jók nekünk, a káposzta és más keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben nyersen fogyasztása, különösen jódhiány esetén, a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethetnek.

Az étrend-kiegészítőket is ajánlott kerülni?

Igen. A jódot kerülni kell az étrend kiegészítéseként, függetlenül attól, hogy a pajzsmirigy alul- vagy túlműködik. A jódtartalmú étrend-kiegészítők hatása mindenkinél más, melynek következtében a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termelhet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.