A pajzsmirigybetegségek kizárólag gyógyszerekkel kezelhetők, a nem megfelelő ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása pedig problémákat okozhat.
Pajzsmirigybetegségek esetén az érintett betegeknek kerülniük kell az alábbi élelmiszereket:
Szója: A túlzott szójafogyasztás csak a pajzsmirigy alulműködésében (a pajzsmirigy nem termel elegendő pajzsmirigyhormont) szenvedőknek okoz problémát, mivel akadályozhatja a hormonok felszívódását. Például ha a pajzsmirigyhormon bevétele után egy órán belül sok szóját eszik vagy egy nagy pohár szójatejet iszik a beteg, az befolyásolhatja a kezelésére szolgáló gyógyszerek hatékonyságát. Általánosságban a szakértők azt javasolják, hogy azok az emberek, akiknek csak minimálisan alulműködő, de még mindig normális a pajzsmirigyük funkciója, kerüljék a nagyobb mennyiségű szója rendszeres fogyasztását.
Gyökérzöldségek: Sokan úgy gondolják, hogy ezek a zöldségek pajzsmirigy-problémákat okoznak, de ez nem így van. Jót tesznek az egészségnek, függetlenül a pajzsmirigy állapotától. Ez alól kivétel a manióka, amely Afrika egyes részein gyakori alapanyag. Ez a növény köztudottan olyan méreganyagokat termel, amelyek lassíthatják a már alulműködő pajzsmirigyet, főleg jódhiány jelenlétében.
Káposzta és keresztesvirágú zöldségek: Annak ellenére, hogy jók nekünk, a káposzta és más keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségben nyersen fogyasztása, különösen jódhiány esetén, a pajzsmirigy alulműködéséhez vezethetnek.
Az étrend-kiegészítőket is ajánlott kerülni?
Igen. A jódot kerülni kell az étrend kiegészítéseként, függetlenül attól, hogy a pajzsmirigy alul- vagy túlműködik. A jódtartalmú étrend-kiegészítők hatása mindenkinél más, melynek következtében a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termelhet.