A szervezetünkben valójában nem egy, hanem kétféle zsír található, melyek funkciója teljesen eltérő.

Könnyű egyetlen kategóriába sorolni a „zsírt”, vagyis azokat a bőr alatti „anyagokat”, amelyek a hájat alkotják, valamint növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Azonban nem minden zsír egyenlő. A tudósok évek óta tudják, hogy a zsírszövet legalább két különböző árnyalatú. A legtöbb ember által ismert fehér zsír nagy, olajos cseppekben tárolja az energiát az egész szervezetben, és nagy mennyiségben elhízáshoz vezethet.

A barna zsír ezzel szemben kisebb cseppeket és nagy mennyiségű mitokondriumot tartalmaz, amelyek a szövet gesztenyebarna színét adja. A mitokondriumok, a szervezet „erőművei” ezeket a zsíros cseppeket használják fel a hő termelésére. A barna zsírszövet segít újszülött csecsemőknek - akiknek hiányzik a testszőrzet által biztosított hőszigetelés és még nem tanulták meg a borzongást -, hogy szabályozzák testhőmérsékletüket.

fehér zsír elhízás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A tudósok egykor azt gondolták, hogy minden barna zsír eltűnik felnőttkorra. De 2009-ben egy új kutatás kimutatta, hogy a felnőttek is termelhetnek barna zsírt. A tudósok új módszereket kutatnak a barna zsírszövet terápiás célokra történő felhasználására, amivel képessé válhat a zsír energiává alakítása.

Egyes tanulmányok szerint a hideg hőmérsékletnek való kitettség arra ösztönözheti a szervezetet, hogy több barna zsírsejtet termeljen. Egy másik kutatásban azt vizsgálják a szakemberek, hogyan lehet a barna zsírt felhasználni a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben.

Forrás: https://www.discovermagazine.com/health/whats-the-difference-between-white-fat-and-brown-fat
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.