Az egészséges táplálkozás egyik módja annak mérlegelése, hogy a különböző szénhidráttartalmú élelmiszereknek milyen a glikémiás indexük.

A glikémiás index azon a tényen alapul, hogy nem minden szénhidrát egyenlő. Ezeknek a különbségeknek az az oka, hogy a szénhidrátok másképpen reagálnak a szervezetben. Az egyszerű szénhidrátok (például a desszertekben található cukrok) gyorsabban bomlanak le, mint az összetettebb szénhidrátok, amelyek egyes zöldségekben és teljes kiőrlésű ételekben találhatók. Ennek eredményeként a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd gyorsan lecsökken. Idővel ezek az állandó „hullámok” szerepet játszanak az inzulinrezisztencia kialakulásában.

Hogyan határozható meg a glikémiás index?

A glikémiás index számának meghatározásához az orvosok megfigyelik, hogyan változik az egészséges emberek vércukorszintje a szénhidráttartalmú ételek elfogyasztása után. A későbbi vércukorszint mérésével – és az alapértékkel összehasonlítva – meg tudják határozni, hová esik egy élelmiszer egy nullától 100-ig terjedő skálán, ahol a 100 a tiszta glükózt jelenti, a nulla pedig egy olyan élelmiszert, amely egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Lényegében a glikémiás index azt próbálja megmutatni, hogy nem minden ugyanannyi gramm szénhidrátot tartalmazó élelmiszer fog ugyanúgy viselkedni a szervezetben.

glikémiás index cukorbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi az alacsony glikémiás indexű diéta?

Az alacsony glikémiás indexű étrend olyan ételek fogyasztásán alapul, amelyek lassabb és alacsonyabb vércukorszint-emelkedést okoznak. Ez segít abban, hogy lassabban szívja fel az ételt, és hosszabb ideig jóllakott maradjon, így kevesebbet egyen. A magas glikémiás indexű ételek (pédául sült krumpli, pizza, rántott hús, sportitalok) vagy az egyszerű cukrok gyors „energialöketet” adnak a vércukorszint gyors emelkedésével, de utána fáradtnak érezheti magát, és hamarabb éhes lesz.

Az alacsony glikémiás indexű ételek azonban nem feltétlenül vannak tele tápanyagokkal. Emiatt jobb betartani azt, hogy mind az öt élelmiszercsoportból – gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, fehérjékből és tejtermékekből – származó ételekből kiegyensúlyozott mértékben fogyasszunk.

Az alacsony glikémiás indexű étrend előnyei

Az alacsony glikémiás indexű étrend javíthatja az általános egészségi állapotot és segíthet bizonyos betegségek megelőzésében. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, a cukorbetegeknél pedig megelőzheti a hosszú távú szövődmények előfordulását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.