Vajon hova kerül a felesleges testzsír a diéta és az edzés során? Kiizzadjuk? A vizelettel ürül ki? Talán kilélegezzük?

Testünket úgy tervezték, hogy a felesleges energiát a zsírsejtekben tárolja. Ha plusz kilókat cipelünk, ez azt jelenti, hogy több energiát vesz fel a szervezet (a kalóriák energiaegységek), mint amennyit felhasznál. Ezt az extra energia a zsírszövetben van tárolva trigliceridek formájában. Kisebb mennyiségű energia tárolódik a májban és az izmokban is glikogénként.

Hogyan használja fel szervezet az energiát?

Több módon, mint gondolná:

  • Pihenéskor. A szívnek energiára van szüksége a vér pumpálásához, a tüdőnek a lélegzéshez és az agyának a gondolkodáshoz (ez az alapanyagcsere).
  • Bármilyen fizikai aktivitáskor. Az izmaidnak energiára van szükségük, akár csak feláll a székről, akár maratoni távot fut.
  • Étkezéskor. Az emésztőrendszernek energiára van szüksége az élelmiszer lebontásához és tárolásához.
testzsír fogyás diéta edzés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi történik a testzsírral a diéta alatt?

Amikor diétázik, kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyire a szervezetének szüksége van. E hiány miatt a szervezet a zsírkészletekhez fordul az energiaellátás érdekében. A testnek bonyolult anyagcsere „utakon” keresztül kell eltávolítania a zsírlerakódásokat. A zsíranyagcsere melléktermékei elhagyják a szervezetet:

  • víz formájában, a bőrön keresztül - izzadáskor
  • a vesén keresztül - vizeletürítéskor
  • szén-dioxidként a tüdőn keresztül - kilégzéskor.

Eközben a zsírbontás energiát szabadít fel a biológiai funkciókhoz és a fizikai aktivitáshoz. Hőt is termel, ami a testhőmérsékletet normális szinten tartja.

Mi történik a testzsírral edzés közben?

Az izmok először elégetik a tárolt glikogént az energia érdekében. Körülbelül 30-60 perc aerob edzés után a szervezet főleg zsírt éget el.  A szakértők ezért hetente kétszer-háromszor legalább 30 perces kardio edzést javasolnak. Súlyemelés is ajánlott, mert az izomtömeg növelése több kalóriát égethet el, és növelheti az alapvető anyagcserét. A testmozgás növeli a légzésszámot is, így edzés közben több szén-dioxid távozik a testből.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.