Naponta érintkezésbe kerülünk olyan vegyi anyagokkal (beleértve a parabéneket és ftalátokat), amelyek idővel megzavarhatják a hormonok működését.

Ezeket hormon- vagy endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak nevezik. Az élelmiszerek csomagolóanyagaiban, a háztartási és testápolási termékekben, sőt a belélegzett levegőben is megtalálhatók.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindent ki kell dobni a szekrényből. Nagyobb odafigyeléssel kell vizsgálnunk a vásárolt dolgokat, és tudatában kell lennünk azoknak a potenciálisan káros anyagoknak, amelyeket nem csak a testünkre, hanem a testünkbe juttatunk.

Hormonok: kémiai hírvivők

A bonyolult endokrin rendszer számos mirigyből áll, beleértve az agyalapi mirigyet, a petefészket vagy a heréket, valamint a pajzsmirigyet. Ezek a mirigyek hormonokat választanak ki, amelyek bejutnak a keringési rendszerbe, és a test más részein lévő receptorokhoz kötődnek, jelezve a szerveknek és a szöveteknek, hogy mit és mikor tegyenek. A hormonok segítenek szabályozni számos testi funkciót, többek között a növekedést és a fejlődést, a vércukorszintet, a vérnyomást, az étvágyat, az alvási ciklusokat és a hangulatot.

hormonzavaró vegyszerek ftalát
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

„Hormonzavaró” méreganyagok

Az endokrin rendszert károsító vegyszer kifejezés olyan mesterséges vegyi anyagra utal, amely zavarhatja a szervezet hormonális működését. Több száz vegyi anyagról van szó, de a legelterjedtebb vegyszerek négy kategóriába sorolhatók:

  1. Biszfenolok, beleértve a biszfenol A-t (BPA): A BPA megtalálható az élelmiszer- és italcsomagolásban, ragasztókban és sok más fogyasztási cikkben. Beszivároghat az általunk fogyasztott ételekbe és italokba, vagy a bőrön keresztül bejuthat a szervezetbe.
  2. Ftalátok: A ftalátokat műanyagok előállítására vagy más anyagok oldószereként használják. A csomagolásban, az orvosi eszközökben, a mosószerekben, az autóalkatrészekben, a kozmetikumokban és sok más olyan termékben találhatók, amelyeket minden nap megérintünk.
  3. Poliklórozott bifenilek (PCB): Ezeket a vegyi anyagokat az 1970-es évek végén betiltották, de előtte széles körben használták elektromos berendezésekben, festékekben, műanyagokban és gumitermékekben. A környezetben maradnak, nem bomlanak le.
  4. Diklór-difenil-triklóretánok (DDT) és diklór-difenil-triklór-etilének (DDE): Ezek szintén környezetszennyezők. A DDE a DDT bomlásterméke, amelyet néhány országban még mindig peszticidként használnak.

Ezen vegyszerek némelyike ​​megzavarja az endokrin rendszert azáltal, hogy utánozza a hormonokat és becsapja a testünket. Mások megakadályozzák, hogy a hormonok elvégezzék a „munkájukat”.

A klinikai tanulmányok többek között a magas BPA-szintet kapcsolják össze a szívproblémákkal és a hormonokkal kapcsolatos daganatos megbetegedések nagyobb kockázatával. A ftalátok expozícióját a felnőtt férfiak spermaminőségének romlásával hozták összefüggésbe. Úgy gondolják, hogy a PCB-k különösen veszélyesek a magzatok egészségére és fejlődésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.