A várandósság 9 hónapjáról úgy szokás beszélni, mint sajátos, csodás időszak, ám ahhoz, hogy a várandósság ne legyen terhes, illetve ahhoz, hogy biztonságban teljen, szükségszerű kiemelten figyelni a kismama és a magzat egészségére, megfelelő orvosi felügyeletre.

A TritonLife-ban a várandósgondozás fő célja, hogy minden kismama megkapja a legmagasabb szakmai színvonalú ellátást, amellyel hátra dőlve élvezheti ezt a 9 hónapot.

A várandósgondozás

A várandósság 30-ik hetéig havonta egyszer, 30-ik és 36-ik hete között háromhetente, a 36-ik hét után pedig hetente ajánlott várandósgondozási vizsgálatokon való részvétel. Terminus túllépése esetén kétnaponta ajánlott a megjelenés. A korszerű ellátás tartalmazza a teljes körű várandósgondozást, ultrahang vizsgálatot minden vizsgálat alkalmával, speciális magzati (úgynevezett genetikai) ultrahangvizsgálatot, Down-kór szűrést, CTG (NST) vizsgálatokat, laborvizsgálatokat (vérvizsgálatok, cukorterhelés, mikrobiológiai tenyésztés, vizelet ellenőrzés stb.)

Minden várandósgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint magzati szívhanghallgatás, mely áttekintő ultrahangvizsgálattal történik. Az orvos alkalomról alkalomra figyelemmel kíséri a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát. A vizsgálatokra szükséges lehet reggeli vizeletmintával érkezni, figyeljünk arra, hogy a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg közepesen telt húgyhólyaggal érkezzünk. Mindig legyen nálunk a gondozási kiskönyv és a korábbi leleteink, eredményeink.

6-12. hét: az első lépések

A várandósság tényének megállapítása számít az első, kiinduló vizsgálatnak. Ezúttal rákszűrés is történik (kenetvétel), az orvos a várandósságról igazolást állít ki, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek stb.). 

Az első vérvétel a várandósság megállapítását követően, a 6-ik és 12-ik hét között esedékes. A vizsgálat részei: vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), Toxoplasmosis, Cytomegalovírus elleni védettség vizsgálata), pajzsmirigy funkció vizsgálata, hepatitis-szűrés, illetve STI-szűrés.

12. hét: első magzati diagnosztikai ultrahangszűrés

Az első „kötelező” magzati diagnosztikai ultrahangvizsgálatot és Dawn-kór szűrést a 12-ik héten (11. – 13. hét végéig) kell elvégezni. A vizsgálat célozza az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszóma rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál). Fontos szerep jut ezen a ponton a vizsgáló orvos tudásának és a vizsgálóeszköz minőségének: tanácsos olyan helyre mennünk, ahol csúcsminőségű ultrahanggal végzik a vizsgálatot. Ezt a vizsgálatot speciális magzati ultrahangdiagnosztikai tudás birtokában lévő (és FMF-akkreditációval rendelkező) orvos végzi, aki nem feltétlenül a várandósgondozást végző, a várandósságot végig kísérő orvosunk.

A 12. heti ultrahangvizsgálat mellett – ugyanekkor – a magzat esetleges kromoszóma-rendellenességeit is vizsgálni kell: többek között a Down-kórt szűri ki akár a kombinált-teszt, akár a Prena, a Panorama vagy Nifty tesztek egyike.

16. hét: várandósgondozás és vérvétel

A várandósság 16-ik hetében, a várandósgondozás alkalmával újabb vérvétel következik. Tartalma: AFP, hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén). 

18-22. hét: genetikai ultrahang

A második magzati diagnosztikai ultrahangszűrés időpontja a várandósság 18-ik és 22-ik hete közé esik. Ezt szokták az ún. “genetikai ultrahang” vizsgálatnak nevezni. A vizsgálat során az orvos a fejlődés ütemét, a magzati méreteket, anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét vizsgálja. Ebben a korban már 100%-ban megállapítható a magzat neme.

24. hét: várandósgondozás és vérvétel

Újabb várandósgondozási vizsgálat és vérvétel történik a váradósság 24-ik hetében. A laborvizsgálat tartalma: vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat a látens terhességi cukorbetegséget szűri. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni kétórás vércukor eredmény összehasonlításából lehet következtetni a szénhidrát anyagcserére.

32. hét: harmadik magzati diagnosztikai ultrahangszűrés

A harmadik magzati diagnosztikai ultrahang vizsgálat ideje a 29-ik és 32-ik várandóssági hetek közé esik. A vizsgálat célja elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét megállapítani. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúly kerül, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest. Ilyenkor szoktak a legszebb 3 és 4 dimenziós felvételek készülni.

36. hét: várandósgondozás és vérvétel

Újra a várandósgondozást végző orvossal találkozunk a 36-ik héten. Akkor történik a negyedik vérvétel is. A vizsgálat részeit képezik: vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, véralvadás, ellenanyagszűrés. 

36-39. hét: szorosabb ellenőrzés

A gondozás folyamata a 36. héttől a 39. hétig „felgyorsul”: hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson, ahol ún. CTG (NST) vizsgálat is történik a vérnyomás- és testsúlymérés, valamint a vizeletvizsgálat mellett. 

A 39. héten akár 2-3 naponta, majd a 40. héttől (terminus túllépés) kétnaponta el kell végezni a CTG vizsgálatot. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára folyamatos szülészeti ellenőrzés (kórházi osztályos felvétel) is szükségessé válhat.

Túlhordás

A betöltött 42-ik hét után beszélünk túlhordásról. A szülészek csak különleges esetekben engedik ezt, és ezen a ponton szigorúan csak kórházi felügyelet mellett lehet várni a szülés beindulását.

Mit válasszunk?

Ahhoz, hogy le ne maradjunk egyetlen fontos vizsgálatról sem, kényelmes megoldás lehet, ha a várandósgondozás teljes folyamatát csomagban vásároljuk meg. Személyes igényünk szerint válaszhatunk olyan csomagot, amely a szükséges és elengedhetetlen vizsgálatokra fókuszál, és olyat is, amely tartalmazza a kiegészítő, extravizsgálatokat is (mint babamozi, gyakoribb konzultációk a szülésszel, genetikai tesztek, felkészítő képzések leendő szülőknek stb.). Ezáltal a kilenc hónap nem pusztán biztonságban telik, de minden mozzanata élmény lehet, és a legnagyobb támogatással készülhetünk fel a csoda megszületésére.

 

 

A borítókép forrása: Shutterstock
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.