A babák születésük után azonnal anyatejes táplálásra szorulnak. Ez azért is fontos, mert az anyatejben rengeteg hasznos tápanyag és vitamin van, de ezek mellett védőanyagok is, amelyek a bébi még fejletlen immunrendszerét támogatják.

Ha az anyukának nincs teje vagy elapad, szerencsére manapság igazán sokféle márka kínál tápszereket az anyatej pótlására. A babák nagyjából 4-6 hónapos korukban kezdenek csak megismerkedni a szilárdabb táplálékokkal, addig marad az anyatej, tápszer és a bébiételek.

baba_etetes
Forrás: unsplash.com

A baba gyomra születésekor még elég aprócska, de ez napról napra egyre tágabb lesz, megnyúlik és egyre nagyobb mennyiségeket fogyaszt el. A kicsit gyarapodása hétről hétre megtapasztalható ennek köszönhetően.

De milyen sűrűn kell etetni egy bébit? A tanulmányok azt mutatják, hogy az anyatejes babák valamivel sűrűbben kérnek újra enni, mivel az anyatej könnyebben emészthető és zavartalanabbul halad át a tápcsatornán.

Az is tény, hogy a baba, ahogy nő és fejlődik, egyre ügyesebben szopizik és rövidebb idő alatt nagyobb mennyiséget felvesz, mint korábban.

Az általános elmélet szerint így táplálkoznak az anyatejes bébik:

  • 1-3 hónapos kor: a baba 24 óránként 7-9 alkalommal fog táplálkozni.

  • 3 hónapos baba: az etetés 6-8 alkalommal történik 24 órán belül.

  • 6 hónapos: a bébi körülbelül 6-szor fog táplálkozni naponta.

  • 12 hónapos korban: a szoptatás napi 4 alkalomra csökkenhet. A szilárd anyagok körülbelül 6 hónapos korában történő bevezetése segít a baba további táplálkozási szükségleteinek kielégítésében.

Ez pedig a cumisüveges/tápszeres babák mintázata:

  • Újszülött: 2-3 óránként

  • 2 hónapos korban: 3-4 óránként

  • 4-6 hónapos korban: 4-5 óránként

  • 6 hónapos kor felett: 4-5 óránként

Ezektől a mintáktól természetesen lehetnek mindenféle egyedi eltérések, és akkor még nem számoltunk azzal, ha a baba esetleg hasfájós, bukós vagy egyéb probléma miatt nem úgy táplálkozik, ahogy az megszokott.

A szakértők jó tanácsai még, hogy az egy éven aluli csecsemőknek ne adjunk tápszeren vagy anyatejen kívül más folyadékot. Ez magában foglalja a gyümölcsleveket és a tehéntejet is. Nem biztosítják a megfelelő tápanyagokat, és felboríthatják a baba pocakját. Körülbelül 6 hónapos kor után tanácsos vizet és püréket bevezetni. Soha ne adjunk babapehelyet a folyadékokhoz, mert egyrészt fulladásveszélyt okozhat, másrészt a baba emésztőrendszere 4-6 hónapos koráig nem elég érett ahhoz, hogy kezelje a gabonaféléket.

Csak az első születésnapja után adjunk mézet a babának. A méz veszélyes lehet a csecsemőkre, időnként az úgynevezett csecsemőbotulizmust okozhatja.

A saját babánkat mi ismerjük igazán, ezért bátran és rugalmasan módosítsuk elvárásainkat a baba egyedi igényei alapján.

Forrás: https://www.healthline.com/health/parenting/baby-feeding-schedule
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.