A főként kisgyermekeknél előforduló invaginációt, avagy más néven a bélbetüremkedést úgy kell elképzelni, mint a teleszkópot: ilyenkor az egyik bélszakasz a folytatásába eső bélszakaszba csúszik. Tudjunk meg róla többet!

Mit okoz az invagináció?

Az invaginálódott, azaz betüremkedett bélfal vérellátása a nyomás hatására romlik, majd az idő előrehaladtával a vérellátás teljesen meg is szűnhet. Ennek következtében a bélfal elhal, kilyukad, így a béltartalom a hasüregbe jut, mely gyulladásos folyamatokat indít be, és akár halálhoz is vezethet.

baba hasi görcs invagináció
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Kiket érint a betegség?

Az esetek 70-80%-ában 2 éves kor alatti gyermekeknél fordul elő invagináció, azonban nem tekinthető kimondottan gyakori betegségnek. Kialakulásáért az életkorból fakadó bélfal érése tehető felelőssé, mely fokozott bélmozgást (perisztaltika), illetve a bélfali nyirokcsomók megnagyobbodását (limfoid hiperplázia) okozhatja.

 

Milyen tüneteket produkál az invagináció?

Legjellemzőbb tünete a gyermekeknél jelentkező heves, és folyamatosan visszatérő görcsös hasi fájdalom. Különösen arról felismerhető, hogy a görcsök 5-15 percenként ismétlődően jelentkeznek, azonban két roham között a gyermek teljesen panaszmentes. Kísérő tünetek között megjelenhet a hányás, mely súlyos esetben akár kiszáradáshoz is vezethet. A székletben felfedezhetünk némi vért, ez azonban általában csekély mennyiségű és nem mindjárt az első görcsökkel jelentkezik. A gyermek sápadttá és étvágytalanná válik, hasát pedig érezhetjük puffadtnak.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.