A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás. 

A lefekvéshez szükséges praktikus tennivalók közé érdemes beiktatni olyan tevékenységeket is, amiket mind a szülők, mind a gyerekek szeretnek együtt csinálni. Ezek célja, hogy segítsenek megnyugodni, ellazulni a gyerekeknek, hogy biztonságban érezzék magukat, és erősítsék a kötődést. Ilyenek lehetnek a babamasszázs, mondókázás, altatódalok éneklése, vagy meseolvasás, diavetítés, esetleg hálaadás, imádkozás.

Az esti rutint érdemes minden este nagyjából ugyanúgy csinálni. A tevékenységek kiszámítható sorrendje segít rávezetni a kisebbeket, hogy nemsokára jön az alvás, de a nagyobbakat is biztonságérzettel tölti el, ha tudják, hogy mikor mi következik. Emellett a szülőknek is segítség, ha nem kell minden este újra és újra átgondolni, mérlegelni, hogy mit kell ahhoz csinálni, hogy a babát lefektessék.

Az esti rutin sok szülőnek magától értetődő, és könnyen kivitelezhető, mégis van néhány tipikus hiba, amit elkövetve az esti rutin tönkre teheti az alvást:

 1. Nem szereti a baba. Ha a szülő olyan esti rutint talál ki, amit a gyerek nem szeret, az könnyen elronthatja az altatást/elalvást és az éjszakai alvást is. Leggyakrabban a fürdetés az az elem, amihez a szülők ragaszkodnak, pedig a babát nem nyugtatja meg, ahogy várnák. Egy ráerőltetett tevékenység felizgatja a babát, nehezebb lesz utána megnyugodnia és elaludnia. 
   
 2. Nem szereti a szülő. Néha a szülők úgy érzik, hogy egy rendes fektetésben mindenképp benne kell lennie pl. a meseolvasásnak, pedig ők nem szeretik, de úgy érzik enélkül nem lesznek jó szülők. Máskor a gyerek beszéli rá őket olyasmire, amit valójában nem szeretnének minden este csinálni. Ha viszont a szülő nem élvezi az esti rutint, akkor feszült lesz, és ezt a gyerek megérzi rajta, átveszi. Ez könnyen rossz hangulathoz, konfliktusokhoz vezethet, ami megnehezíti az elalvást.
   
 3. Túl későn kezdik. Sokszor a szülők alábecsülik az esti rutin hosszát és túl későn kezdik el. Emiatt a baba túl fáradt lesz, mire az altatásra kerül sor és ez sok gyereknél ahhoz vezet, hogy túlpörögnek, szinte lehetetlen lesz őket lefektetni. Még ha nem is így van, egy nyűgös baba nem fogja tudni élvezni a közös tevékenységeket.
   
 4. Rossz a dolgok sorrendje. Ha az esti rutin sokszor nem kivitelezhető, az általában azt jelenti, hogy nem logikus a tevékenységek sorrendje. Például ha a vacsora a fürdetés után, már pizsamában van és a kisgyerek még ügyetlenül eszik, összemaszatolja magát, akkor sokszor újra kell fürdetni és öltöztetni vacsora után. Az esti rutin nem megy flottul, váratlanul hosszabb lesz, elcsúszik, nem lehet időben befejezni.
   
 5. Nem következetes. Ha az esti rutin össze-vissza, kiszámíthatatlanul folyik, akkor nem éri el az altatásra gyakorolt pozitív hatását. A kisebb babák összezavarodhatnak, nem tudnak megnyugodni, a nagyobb gyerekek pedig elkezdenek alkudozni, megpróbálni elhúzni a lefekvést. Ha nehezedre esik tartani magad a kitalált esti rutinhoz, egyszerűsítsd le, írd le egy papírra és tűzd ki a falra! Ha a fektetés előtti utolsó három tevékenységben következetes tudsz maradni, akkor már tettél valamit a gyermeked egészséges alvása érdekében.
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.