Egyes nézetek szerint a babáknak a saját ágyukban, mi több, külön szobában van a legjobb helyük. A biztonságot jelentő szülő hiánya azonban leginkább kiszolgáltatottságérzést és szorongást idéz elő gyermekünkben – így az egészséges fejlődése érdekében nem árt fontolóra vennünk a közös alvás lehetőségét, mely számos pozitívummal bír.

Erősebb kötődés

Az utóbbi évek elterjedt gyermeknevelési nézete a kötődő nevelés - ennek egyik alapelve a közös alvás. Ez elősegítheti a szülő és gyermek között kialakuló érzelmi kötődést, ami később jó hatással lesz nem csak az érzelmi, hanem az értelmi fejlődésére is.

Kiegyensúlyozott felnőtt válik belőle

Felmérések szerint az, aki gyermekként a szülői ágyban kapott helyet, felnőttként is sokat profitál ebből azáltal, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá válik. Ezenkívül a fizikai kapcsolat sem lesz ismeretlen számára.

baba-mama együtt alvás pozitív hatásai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nyugodtabb lesz

Mivel a szülő mellett biztonságban érzi magát, nyugodtabban és mélyebben alszik majd utódunk. Ez pedig a személyiségére is hatással lesz majd – általában véve sokkal nyugodtabb gyermek, majd felnőtt válik belőle.

Magasabb intelligencia

A magasabb intelligencia kialakulása az éjszakai szoptatással hozható összefüggésbe. Hiszen így nagy valószínűséggel többször jut anyatejhez, ezáltal egészségesebbé válik és ez kihatással van a fejlődő intelligenciára.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.