Régi berögződés, hogy amint magasabb hőmérsékletet mutat a hőmérő, azonnal nekilátunk gyermekünk lázának gyógyszeres csillapításához. Pedig ezáltal épp az immunrendszer működésébe szólunk bele, hiszen a láz tulajdonképpen az öngyógyító folyamat része, melynek megvan a maga természetes lefolyása. De akkor mit tehet az aggódó szülő?

A természetes lázmenet fázisai

Amennyiben egy normális, nem kóros lázas állapottal állunk számban, négy szakaszt különböztetünk meg:

  1. szakasz: a láz emelkedése

  2. szakasz: a láz eléri csúcspontját, azaz tetőzik

  3. szakasz: megkezdődik a láz csökkenése

  4. szakasz: a test hőmérséklete normalizálódik

baba lázcsillapítás
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Mi a teendő az egyes fázisokban?

Az emelkedési szakaszban azzal segíthetjük gyermekünk természetes lázmenetét, ha melegítjük őt, mert ezáltal a szervezet kevesebb erőfeszítéssel jut el a célhőmérsékletig. Ezt elősegíthetjük meleg borogatással, meleg folyadékkal, illetve ha jól betakarjuk gyermekünket.

Tetőzésnél megkezdhetjük a hő elvezetését, azonban ügyeljünk arra, hogy továbbra se csökkentsük a testhőmérsékletet. Ebben a fázisban a közérzet javítása az elsődleges célunk, melyet előidézhetünk langyos szivacsos lemosással, langyos ülőfürdővel. A lényeg, hogy ez ne legyen hideg, vagy kellemet a kis beteg számára, ne váltson ki didergést.

A láz csökkenéséhez érve a gyermek elkezd verejtékezni. Nincs más dolgunk, mint hagyni izzadni.

38 Celsius-fok alatt megkezdődik a normalizálódás, további beavatkozásokra nincs szükség. Hagyjuk gyermekünket nyugodtan pihenni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?