A hideg és száraz időjárás különösen kellemetlen időszak lehet az ajkai számára, amelyek gyakran kirepednek és kiszáradnak.

Miért reped vagy szárad ki a szájunk?

A hideg időjárás jelentős hatással van a testünkre, és ez magában foglalja az ajkainkat is, azok kirepedezését okozva. A hideg levegő és a kinti hűsítő szél, valamint a benti a száraz, felmelegedett levegő kombinációja váltja ki az ajkak szárazságát és kirepedezettségét. Amikor kimegyünk a szabadba, előfordulhat, hogy nem gondolunk azonnal az ajakvédelemre. Ráadásul az ajkaink nem ugyanolyan bőrtípusúak, mint az arcunk és a testünk.

Az ajak egy speciális bőrtípus, amely nagyon vékony és finom. Ez azt jelenti, hogy valóban szükség van némi extra védelemre, hiszen ajkaink tízszer gyorsabban száradnak ki, mint az arcunk többi része, ezért nagyon fontos, hogy extra védelmet alkalmazzunk.

szájszárazság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tippek az ajkak kiszáradásának megelőzésére

Számos dolgot megtehetünk a kirepedezett ajkak helyreállítására, valamint megelőzésére. Íme, hat tipp, amit érdemes követni:

Használjunk ajakápolót. Ez megköti a nedvességet, és segít begyógyítani a repedéseket a bőrön. Használjunk olyan ajakbalzsamot, amely illóolajokat vagy glicerint tartalmaz. Érdemes kerülni a kámfort, eukaliptuszt és mentolt tartalmazó ajakbalzsamokat. Ezek az összetevők kezdetben nyugtató hatásúak, de valójában kiszárítják az ajkakat, és súlyosbítják a problémát.

Az ajakbalzsam tartalmazzon fényvédőt. Az ajakbalzsam másik fontos összetevője a fényvédő. A hidegebb hőmérséklet ellenére télen is süt a nap. Az ajkai érzékenyebbek az égési sérülésekre, mint az arc többi része, mivel a bőr vékonyabb és érzékenyebb.

Maradjunk hidratáltak. A bőséges folyadékfogyasztás köztudottan jót tesz a bőrnek – és ez magában foglalja az érzékeny ajkakat is.

Ne nyalogassuk az ajkainkat. Amikor az ajkaink szárazak, természetes, hogy meg akarjuk nyalni, hogy nedvesek legyenek, de ez éppen ellenkező hatást vált ki. Ráadásul a nyálban lévő enzimek, amelyek az élelmiszer megemésztésére szolgálnak, irritálják az ajkakat.

Ne harapjuk vagy dörzsöljük az ajkainkat, amikor hámlik. Sokkal jobb, ha nem dörzsöljük az ajkainkat. Ez csak további repedéseket és sebeket okoz az ajkakon. Ehelyett használjunk kenőcs alapú balzsamot, amely segít meggyógyítani az ajkakat.

Az erős hámlást és repedéseket azonnal kezelni kell. Ha nem kezeljük a repedezett ajkakat, azok súlyosbodhatnak, esetleg elfertőződhetnek, vagy akár ajakherpeszt is okozhatnak. Ha az ajkaink hámlanak, megrepednek és kiszáradnak, az ideálisabb környezetet teremt a kórokozók számára, mivel a védekezőképessége gyengül.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.