A hajhullás teljesen normális jelenség. A nagymértékű hajhullás azonban gyakran annak a jele, hogy valamilyen egészségi probléma van a háttérben.

A haj ciklusban nő. Növekszik, „stagnál” és végül kihullik. Bármelyik pillanatban a fejen lévő minden szőrszál a ciklus más-más pontján van. Ez a ciklus időt vesz igénybe, tehát minden jelentősebb hajhullás, amit éppen tapasztal, annak a következménye, ami három hónappal ezelőtt történt.

Számos tényező okozhat nagymértékű hajhullást. Íme, a leggyakoribb okok:

Stressz. A fokozott hajhulláshoz általában tartós és komoly stressz kell, mint például a válás vagy egy szeretett személy halála.

Terhesség és hormonális változások. A legtöbb nőnek sok haja kihullik néhány hónappal a szülés után. Életük későbbi szakaszában néhány nő nagyobb mértékű hajhullást észlel a menopauza során, vagy ha más hormonális változásokkal küzd, például abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését.

nagymértékű hajhullás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Betegségek. A betegség hajhullást válthat ki, különösen, ha magas lázzal együtt jár. De bármilyen nagyobb megrázkódtatás, amelyet a testet éri, két-három hónappal később hajhullást okozhat.

Pajzsmirigy problémák. Mind a pajzsmirigy-túlműködés, mind pedig a pajzsmirigy alulműködési zavara túlzott mértékű hajhulláshoz vezethet.

Tápanyaghiányok. A hajhullás a vérszegénység (alacsony vasszint) mellékhatása lehet. Más tápanyagok hiánya is okozhatja, beleértve a B-vitamint és a D-vitamint.

Gyógyszerek. A daganatos betegségek kezelésére szolgáló kemoterápiás gyógyszerekről köztudott, hogy hajhullást okoznak. De sok más gyógyszer is hajhulláshoz vezethet, beleértve az antibiotikumokat, az antidepresszánsokat és a vérnyomáscsökkentőket.

A túlzott hajhullás általában magától megszűnik, különösen, ha stressz vagy láz okozza. De orvosa ellenőrizheti a mögöttes problémákat, például a pajzsmirigy-rendellenességeket vagy a tápanyaghiányokat. E kóros állapotok vagy betegségek kezelése „visszafordítja” a hajhullást.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.