Mindannyian izzadunk, néhányunk esetében azonban előfordulhat, hogy túl sokat is. A hiperhidrózis, vagyis a túlzott izzadás kínos és nehezen kezelhető lehet.

A túlzott izzadást az a kóros állapot, amikor a szervezet verejtékmirigyei túlműködnek. Világszerte az emberek körülbelül 2-5 százaléka szenved a hiperhidrózisban, de ez az arány magasabb is lehet, mivel sokan nem beszélnek a tüneteikről, pedig nehezen tudják kontrollálni az izzadásukat.

Miért izzadunk?

Az izzadság nagyrészt vízből áll, de kloridot, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Amikor a testhőmérséklet túl magasra emelkedik, a verejtékmirigyek elkezdenek dolgozni, hogy lehűtsék a testet. Az izzadás tehát valójában segíti a szervezet hőszabályozását, a bőr hidratálását, és segít egyensúlyban tartani a folyadékokat és az elektrolitokat. Ha hiperhidrózisban szenved, a verejtékmirigyei túlzottan dolgoznak, és olyan izzadságot termelnek, amelyre nincs szüksége. Amikor túl sokat izzadunk, az abnormális vagy túlzott központi válasz a normális érzelmi vagy fizikai ingerekre. A túlzott izzadás érintheti a tenyereket, a talpakat, a hónaljakat, az arcot, a mellkast és a lágyék környékét.

túlzott izzadás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Melyek lehetnek a túlzott izzadás okai?

Testedzés. Amikor edz, és emeli a pulzusszámát, a test hőmérséklete is megemelkedik. Ez elindítja a verejtékmirigyeket, és izzadni kezd. Átlagosan körülbelül 2 liter folyadékot veszíthet edzés közben. A vízivás edzés előtt, alatt és után kulcsfontosságú az elvesztett folyadék pótlásában és a szervezet lehűlésében, emellett segíthet megelőzni a kiszáradást is.

Időjárás. Ha a hőmérséklet emelkedik, megnő az esély az izzadásra. Ezenkívül a forró, párás levegő megnehezíti az izzadság elpárolgását.

Alkoholfogyasztás. Akár csak egyetlen pohárnyi ital is fokozhatja a pulzusszámot és kitágíthatja a bőr ereit, amitől megizzadhat. Az alkoholfogyasztás megzavarja az idegrendszer és az endokrin rendszer közötti kommunikációt. Ez hormonális zavarokat okoz, ami izzadáshoz vezethet.

Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek, például az antidepresszánsok, a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, a vérnyomáscsökkentők és a cukorbetegség elleni gyógyszerek izzadságot okozhatnak.

Szorongás. A stresszhormonok beindíthatják a verejtékmirigyeket. Emelik a pulzusszámot és a vérnyomást, ami a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet. Az érzelmi stressz a tenyér és a talp izzadásához vezethet.

Hormonok. A menopauza idején az ösztrogénszint emelkedik és csökken. Ez megnehezíti az agy számára a hőmérséklet szabályozását.

Lázas állapot. Ha beteg, a teste néhány fokkal megemeli a hőmérsékletét. Eleinte hidegrázást tapasztalhat, amikor a szervezet megpróbálja leküzdeni az esetleges kórokozókat. Aztán, ahogy a láza csökken, a teste felforrósodik és megizzad, miközben szervezete azon dolgozik, hogy visszaállítsa a hőmérsékletét a normális szintre.

Koffein és fűszeres ételek. Az, hogy mit eszik és iszik, befolyásolhatja az izzadság mértékét. Ha kávét vagy bármilyen koffeint tartalmazó italt fohógyaszt, az aktiválja a központi idegrendszert, amely szabályozza a verejtékmirigyeket. Még az olyan fűszeres ételek is, mint a csípős szósz és a jalapeno, fokozhatják a verejtékmirigyek működését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.