Vajon igaza volt a nagymamának a kockázatokkal kapcsolatban? Persze a nedves haj bosszantó lehet, de vajon veszélyes is?

A gyerekek az idők kezdete óta hallják a figyelmeztetéseket: „Ne menj ki a hidegbe vizes hajjal, különben tüdőgyulladást kapsz!”  A szakorvosok szerint nem lehet beteg attól, hogy nedves hajjal megy ki a szabadba. A nedves haj nem a megfázás oka - egy mikroorganizmusnak, például egy vírusnak is „jelen” kell lennie ahhoz, hogy megfázást okozzon.

Mégis van némi logika a régi figyelmeztetésben. A hidegebb levegő kedvezőbb környezet a vírusok, például a rhinovírus (a megfázás leggyakoribb oka) számára, hogy a levegőben terjedjenek. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a napfény és a D-vitamin hiánya télen szintén szerepet játszhat az immunrendszer legyengülésében vagy a fertőzésekre adott válaszadási képesség csökkenésében.

nedves haj veszélyei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Emellett a baktériumok és a gombák meleg, nedves környezetben szaporodnak. Ez az oka annak, hogy a gombás fertőzések (pelenkakiütés, lábgombásodás, stb.) olyan gyakoriak a test redőiben és hajlataiban. Ezek olyan helyek, ahol a verejték felhalmozódik – ami természetesen meleg és nedves is. Ha a haja gyakran nedves és meleg (például melegebb éghajlaton az izzadtságtól), és érintkezésbe kerül egy mikroorganizmussal, akkor nagyobb a fertőzés valószínűsége.

Mi történik, ha nedves hajjal alszik?

Ki ne zuhanyozott le egy hosszú nap végén, és ki ne zuhant volna ágyba anélkül, hogy megszárította volna a haját? Talán soha nem gondolt rá, hogy miért ne tegye, de ennek számos lehetséges kockázata van.

A nedves hajjal történő alvás növelheti a fertőzés kockázatát. A fejből a párnán vagy a testből a matracon és az ágyneműn lévő visszatérő hő, különösen, ha a fej nedves – akár lefekvés előtti fürdéstől, akár éjszakai izzadástól – a gombák és a baktériumok szaporodásához vezethet, különböző fertőzéseket (például fejbőr ótvar, aszpergillózis) okozva.

Védheti magát, ha olyan párnahuzatot választ, amely nem tartja vissza a nedvességet, például selyemből vagy más nedvességelvezető anyagból készült terméket.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.