Mindenkinek volt már vízhólyagja, így tudjuk, mennyire bosszantóak és fájdalmasak ezek a viszonylag kicsi sérülések. Miért alakulnak ki és hogyan kezeljük őket?

Vízhólyag leggyakrabban a lábunkon, súrlódás következtében alakul ki, mégpedig akkor, ha új cipőt viselünk vagy sokat túrázunk, gyaloglunk, futunk. A túl szűk vagy a túl bő cipő folyamatosan hozzádörzsölődik a sarkunkhoz vagy a lábfejünk más részeihez, ezáltal folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki bőrünk legfelső rétege alatt.

De kialakulhat bakteriális vagy gombás fertőzés, herpesz, ekcéma, illetve égési sérülések kapcsán is. Amilyen aprók ezek a folyadékkal (rosszabb esetben vérrel) telt hólyagok, annál nagyobb fájdalmat okoznak és meggátolhatnak minket napi feladataink ellátásában vagy a leggyakoribb mozdulatainkban.

Szerencsére a legtöbb vízhólyag otthoni kezeléssel pár nap alatt meggyógyítható.

cipő
Forrás: unsplash.com

Mit tegyünk?

Az első gondolatunk ne az legyen, hogy kiszúrjuk, mert a nyílt vízhólyag sokkal könnyebben elfertőződhet. Legtöbbször elég leragasztani és magától felszívódik.

Ha mégis szeretnénk kiengedni belőle a folyadékot, a következőképp tegyük:

  • mossunk kezet meleg vízzel és fertőtlenítő szappannal
  • fertőtlenítsünk egy tűt alkohol és vatta segítségével
  • tisztítsuk meg a hólyagot 
  • ejtsünk a felszínén egy apró lyukat
  • hagyjuk, hogy a folyadék teljesen kiürüljön belőle
  • kenjük be naponta antibakteriális krémmel vagy kenőccsel
  • hagyjuk lefedve a hólyagot, amíg meg nem gyógyult.

Ha fájdalmat tapasztalunk, nem tudunk járni tőle és napok után sem látszik javulás, forduljunk orvoshoz, mivel valószínűleg felülfertőződött.


Forrás : https://www.healthline.com/health/blisters-on-feet
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.