Azok számára, akik nem akarnak állandó tetoválást, az ideiglenes hennatetoválás jó ötletnek tűnik, de vajon mennyire biztonságos?

A tartós tetoválásokhoz használt tinta súlyos bőrreakciókat okozhat, így ha arra allergiások vagyunk, nem akarunk aggódni a tetoválás megbánása miatt vagy időt szánunk arra, hogy kitaláljuk, mit szeretnénk a bőrünkön egész életünkben, a hennatetoválás tökéletes ötletnek tűnik. Azonban ennek is lehetnek súlyos szövődményei.

Kerüljük a fekete hennafestéket

A szárított henna levelek őrléséből, majd pasztává alakításából készülő, általában barna vagy narancssárgás barna színű hennafestéket évszázadok óta használják a különböző kultúrákban.

Ezek az ideiglenes, biztonságos tetoválások általában körülbelül két hétig tartanak, amíg el nem kezdenek halványulni. A művészek az ideiglenes hennafestékekkel gyönyörű grafikákat készítenek a bőrre, amelyek bármit szimbolizálhatnak az esküvőtől a baba születéséig.

hennatetoválás allergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A természetes henna néhány óra alatt felszívódik a bőrbe, és csak ritkán okoz allergiás reakciót. Míg a hagyományos hennát biztonságosnak tekintik az ideiglenes tetoválások készítése esetén, a fekete hennafestékkel már vigyázni kell.

A természetes hennafestékhez gyakran más összetevőket (például a hajfestékekben is megtalálható p-fenilén-diamin, PPD) adnak, hogy sötétebbé és tartósabbá tegyék őket. A "fekete hennaként" forgalmazott festék azonban súlyos allergiás reakciókat okozhat. Ezen reakciók némelyike ​​súlyos tüneteket, mellékhatásokat okozhat:

  • vörösség
  • hólyagok
  • a pigmentáció elvesztése
  • fokozott érzékenység a napfényre
  • hegesedés.

Ha mégis henna tetoválásunk lesz, kérdezzük meg, hogy milyen festéket használ a művész. Ha a hennakeverék vegyszerszagú, ne engedjük a tetoválás elkészítését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.