Hazai kutatók feltérképezték a magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának eddig nem ismert okait.

A 2016-ban indult, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának vezetésével működő országos tudományos konzorcium munkájában a Debreceni Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkacsoportjai is részt vettek.

A 11 munkacsoportból álló kutatás molekuláris medicina szemléletű célja annak feltárása volt, hogy a külvilággal érintkező határfelületeken található szervek sejtjeinek egymás közötti kommunikációja hogyan vesz részt a bőr és a béltraktus gyakori gyulladásos és immunológiai betegségeinek kialakulásában. Vagyis a kutatók többek között arra keresték a választ, hogy az emberi sejteknek milyen működési zavarai járulhatnak hozzá a magyar lakosság jelentős százalékát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásához. A vizsgált betegségek között volt például a serdülőkorúak jelentős részét (körülbelül 80-85 százalék) érintő akné, az ekcéma, a magyar lakosság 2-3 százalékát érintő pikkelysömör, a bélrendszer gyulladását okozó gluténérzékenység, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

SZTE kutatás
Forrás: pixabay.com

A nemrég lezárult alapkutatási projekt eredményei igazolták, hogy a kiválasztott betegségekben megfigyelhető kóros elváltozások hátterének közös a jellemzője. Az érintett szervekben a felépítő sejtek, valamint a szervek közötti kommunikáció ugyanis nem megfelelően működik, ami kóros válaszreakciók láncolatát elindítva járul hozzá a gyulladásos reakció kialakulásához.

Az eredmények nagymértékben hozzájárulhatnak ezen betegségek új, a jelenleginél hatékonyabb terápiájának kidolgozásához.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.