A nyári hónapokban rengetegen szenvedtünk a napsugárzás okozta fájdalmas leégéstől, melynek gyógyulási ideje akár hetekig is tarthat.

Csökkentsük a bőr hőmérsékletét

A leégés tüneteinek (forró tapintású, lüktető, fájdalmas és vöröses színű bőr) észlelésekor először is azonnal menjünk árnyékos helyre és hűtsük le a bőrünket egy hűvösebb zuhannyal. Ez segít csökkenteni a gyulladást. Figyeljünk arra, hogy rövid legyen, mert a vízben eltöltött túl sok idő kiszárítja a bőrt. Ha az égési sérülés csak egy kisebb területet érint, akkor hideg borogatással is lehűthetjük az érintett bőrfelületet.

Enyhítsük a fájdalmat

A fájdalom enyhítése érdekében próbálkozhatunk a következő házi gyógymódokkal:

  • lehűtött aloe vera gél a bőrfájdalom azonnali enyhítésére
  • viszketés esetén 1%-os hidrokortizon krém vékony rétegben a bőrre kenve
  • hideg borogatás
  • szükség esetén fájdalomcsillapító gyógyszer alkalmazása.

Amennyiben nagyobb területen alakulnak ki a hólyagok, nagy a fájdalom, vagy hidegrázás, láz, szédülés tapasztalható, orvoshoz kell fordulni.

Tartsuk magunkat hidratáltan

A kezdeti égés utáni első napokban gyakran alkalmazzunk hidratáló krémet a nedvesség megőrzése érdekében, amíg a bőrünk még nedves. A leégés folyadékot von el a test más részeiről, ezért nagyon fontos, hogy sok vizet igyunk.

napégés napvédő
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit ne tegyünk leégés esetén?

Leégés esetén nagyon fontos az alábbiak kerülése:

  • vazelint, amely „csapdába ejti” a hőt és így növeli a bőr fájdalmát
  • alkoholt tartalmazó krémek, amelyek kiszárítják a bőrt és megnehezítik a gyógyulást
  • ne érjünk a hólyagokhoz - fertőzés és a hegek megelőzése érdekében hagyjuk, hogy a hólyagok önmaguktól gyógyuljanak meg.

A véletlen leégés megelőzése

Az árnyékolók (például széles karimájú kalap) megvédik az arcot, a füleket és a nyakat. Jó szokás bővebb szabású, hosszú ujjú ingeket és hosszú nadrágot viselni napsütés esetén. Emellett alapvető fontosságú a magasabb faktorszámú napvédő termékek alkalmazása.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.