Az akne teljesen normális a tinédzsereknél, de az elmúlt években a bőrgyógyászok azt tapasztalják, hogy a férfiaknál a pattanások a 30-as éveikben is előfordulnak.

Miért fordul elő az akne?

Az akne elsősorban hormonok által vezérelt folyamat. A férfi hormonok, például a tesztoszteron túlzott aktivitása túlzott olajtermeléshez, a szőrtüszők elzáródásához, majd a baktériumok túlszaporodása miatti gyulladáshoz vezet. Ez a folyamat ugyanaz a felnőttkori akne esetében is, csak még tovább tart.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni felnőttkori akne miatt?

Az alábbi esetekben a férfiaknak érdemes bőrgyógyászhoz fordulniuk az akne miatt:

  • Ha kipróbált már egy vény nélkül kapható pattanás elleni gyógyszert, és az nem segít, akkor hatékonyabb gyógyszerre lehet szüksége.
  • Hegesedés esetén a lehető leghamarabb menjen el egy bőrgyógyászhoz, mert ebben az esetben vényköteles szerrel történő kezelésre van szükség.
  • Amennyiben zavarják a pattanások, mivel ezeknek potenciálisan egész életen át tartó pszichoszociális hatásai lehetnek.
férfi akne
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A leghatékonyabb terápiás lehetőségek a felnőttkori akne kezelésére

Mivel az akne hormonfüggő, nem kezelhetők ugyanúgy a pattanásos férfiak, mint a nők. Utóbbbiaknál a hormonszintet stabilizáló gyógyszerek közé tartoznak a fogamzásgátló tabletták vagy a spironolakton nevű gyógyszer, amely alapvetően gátolja a tesztoszteron hatását a szőrtüszőben. Mit használnak helyette a férfiak? Mivel a férfiak bőre kissé zsírosabb, mint a nőké, gyakran erősebb helyi gyógyszerek alkalmazhatók, beleértve a benzoil-peroxidot vagy a vényköteles retinoidokat. Bizonyos antibiotikumok is használhatók a pattanások leküzdésére. Ezek tartós (három hónapos vagy hosszabb) szedése növeli a bakteriális rezisztencia kialakulásának kockázatát, ezért a lehető legrövidebb ideig javasolt a szedésük. Ha valakinek az aknéja nem reagál olyan jól, mint kellene egy orális antibiotikum-kúrára, általában az izotretinoint – egy olyan gyógyszert, amely összehúzza az olajpórusokat – javasolnak több antibiotikum helyett.

bőrgyógyászat

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.