Ha az ágyneműcsere legkevésbé kedvelt háztartási feladat, érdemes újra átgondolni, mert az ágyneműk között sok minden történik, ami szabad szemmel nem látható.

Naponta másfél gramm vagyis körülbelül egy teáskanálnyi elhalt bőrsejttől szabadulunk meg. Bármilyen súrlódás ledörzsöli a bőrsejtek külső rétegét, de ez főleg az alvás során történik meg. Ezek a bőrsejtek (az olajjal és a bőr izzadságával, sőt a nyállal együtt) tökéletes szaporodóhelyek lehetnek a lepedőn és párnán élő baktériumok és poratkák számára.

A poratka a pók nyolclábú rokona, de túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel látható legyen. Nem harap, mint az ágyi poloska - sőt, még szájuk sincs -, és nem fúródnak a bőr alá, mint a rühatka. Ettől függetlenül a poratkák problémákat okozhatnak. Az Antarktisz kivételével a Föld minden kontinensén élnek, és sok ember szenved poratkaallergia miatt. Ez jellemzően viszketéshez vezethet, de kiválthatja az asztma fellángolását vagy a szezonális allergiákat, főleg akkor, ha túl sok poratka érintkezik a bőrrel.

ágyneműcsere nyáron
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A baktériumok is szeretik a bőrt, ami az egyik legsűrűbben lakott területük. Ha az elhalt hámsejtek az ágyneműben maradnak, a baktériumok szaporodásba kezdenek. Ezután, amikor visszafekszik egy baktériumokkal teli ágyba, megnövekszik a bőrgyulladás, a bőrfertőzés vagy a szőrtüsző irritációjának és az új vagy súlyosbodó ekcémának a kockázata. Utóbbi a bőrkiütések egyik leggyakoribb típusa, a fiatal csecsemőktől kezdve az idősekig mindenkit érint a bőr szárazságának és a bőr felületén túlszaporodott baktériumok kombinációjának következményeként.

A meleg időjárástól eltekintve van még egy oka annak, hogy miért érdemes legalább hetente kimosni az ágyneműket. Ha hagyja, hogy kutyája az ágyban aludjon, jó tudni, hogy a házikedvencek a gombák gyakori „melegágyai”, amelyek bőrproblémákat okozhatnak az embereknél. Számos olyan élősködő is létezik, amelyek háziállatról emberre vagy emberről háziállatra terjednek, ideértve például a rühatkát.

Hogyan lehet az ágyat a lehető legtisztábban tartani?

Az ágyneműk rendszeres mosása mellett érdemes az ágyat minden reggel egy kis időre vetetlenül hagyni. Így az átizzadt lepedők kiszáradhatnak, ami csökkenti a poratkák és baktériumok szaporodásához szükséges nedvességet. A takarókat és párnákat pedig érdemes legalább félévente kimosni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.