Csúnya, zavaró és ahogy telik az idő annál több jelenik meg rajtunk. Ezek bizony a pigmentfoltok, amelyek pillanatok alatt emlékeztetnek minket mindenre, amit nem kellett volna a bőrünkkel tenni.

Szolárium, napozás, fogamzásgátló, hormonális változások, genetika… Számtalan oka lehet, hogy az addig tökéletes és egyenletes bőrszínünk egyszer csak megváltozik. De mégis mi az a pigmentfolt? Hogyan lehet kezelni? És meg lehet-e egyáltalán előzni?

bőr
Forrás: pexels.com

Hogyan jelennek meg?

A foltok három csoportját különböztetjük meg, amelyeknek más-más kiváltó oka van. Az első a gyulladás utáni hiperpigmentáció, amely általában pattanások után alakul ki. Lényegében elszíneződések vagy kisebb hegek.

A második az öregségi foltok vagy az ún. napfoltok, amelyek – ahogy a neve is utal rá – idősebb korban jelennek meg az arcon, a kézfejen, a mellkason (egy idő után a test bármely felületén). Ezek a foltok barnás színűek és szabálytalan formájúak. A mértéktelen napozás és a fényvédelem hiánya okozza.

A harmadik a májfolt, amelyet valamilyen hormonális változás idéz elő. Gyakran jelentkezik terhesség alatt vagy a fogamzásgátló szedésének abbahagyása után. Szerencsére ezek maguktól elmúlnak, de előfordulhat, hogy egy kúraszerű AHA-savas kezeléssel és C-vitaminos termékekkel kell rásegíteni.

De akkor mit lehet tenni?

A pigmentfoltok ellen a legfontosabb és legjobb dolog, amit tehetünk: a fényvédelem. Kialakulásukat leginkább befolyásoló tényező az UV-sugárzás. Tehát egy jó minőségű fényvédővel könnyen és egyszerűen meg lehet előzni. Arra azonban figyeljünk, hogy télen se hagyjuk abba az alkalmazását. Míg a nyári időszakban 50 faktorossal kenjünk magukra, addig a hidegebb évszakokban elég a 30 faktoros.

Milyen hatóanyaggal lehet felvenni a foltok elleni harcot?

Szerencsére akkor sincs baj, ha már van néhány folt a bőrünkön, ugyanis a mai csodatermékeknek köszönhetően – mint az AHA-sav és a retinol – néhány kezelés után eltűnnek. Az AHA-sav kémiai hámlasztó, amely tökéletes a pigmentfoltok halványítására, míg a retinol anti-aging hatásának köszönhetően a bőrsejtek gyorsabb termelődését segíti elő. Szakértők szerint ezeket csak és kizárólag szakember felügyelete alatt szabad használni, mivel a túlzásba vitt alkalmazásuk súlyos károkat tudnak okozni a bőr szerkezetében.

Hogyan lehet szabályozni a pigment termelő sejteket?

A tyrosinase nevű enzim szabályozza a melanociták aktivitását. Az ún. tyrosinase-blokkoló hatóanyagok közül több is ismert, ám a legjobb és a leghatásosabb a C-vitamin, amely már számtalan szérumban és arckrémeiben található meg. Nem is csoda, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Többek között fokozza a bőr kollagéntermelését, gyulladáscsökkentő és ami a legfontosabb, hogy kiváló a meglévő pigmentfoltok halványítására.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.