A bőr öregedésének mértéke olyan tényezőktől függ, mint például az életmód, az étrend, az öröklődés és a személyes szokások.

Melyek az öregedő bőr látható jelei?

Ahogy öregszünk, a bőr szemmel láthatóan többféleképpen változik, és ezek egy része nem befolyásolható. Az idősödéssel járó bőrelváltozások az alábbiak:

 • durvább, szárazabb és viszkető
 • a rugalmas szövetek (elasztin és kollagén) elvesztése a bőrben az idő előrehaladtával a bőrt ellazítja, annak petyhüdését okozva
 • az epidermisz (a bőr felszíni rétege) és a dermisz (a bőr mélyebb rétege) elvékonyodása átlátszóbbá teszi a bőrt
 • a bőr fokozott sérülékenységét az epidermisz és a dermisz találkozási területének ellapulása okozza
 • a vékonyodó érfalak miatt könnyebben horzsolható.
öregedő bőr
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen tényezők okozzák az öregedés arcon látható jeleit?

A leggyakoribb tényezők az alábbiak:

 • Zsírvesztés a bőr alatt az arcon, a halántékon, az állon, az orron és a szem környékén. Ennek eredményeként a bőr meglazulhat, beeshetnek a szemek, és „csontvázas” megjelenést eredményezhet.
 • A csontvesztés 50 év után nyilvánvalóvá válhat, a bőr ellazulását és a száj körüli bőr felpuffadását okozva.

Hogyan okozza a napsugárzás a bőr öregedését?

Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott napsugárzás fokozhatja bőrünk öregedését, de hogyan is történik ez? Idővel a nap ultraibolya (UV) fénye károsítja a bőr elasztinszálait. Az elasztinszálak lebomlása miatt a bőr megereszkedik, megnyúlik, és elveszíti azon képességét, hogy visszahúzódjon a nyújtás után. Emellett a bőr könnyebben zúzódik és szakad, és hosszabb ideig tart a gyógyulás.

Semmi sem képes teljesen visszavonni a napsugárzás okozta károkat, de az SPF 30 vagy annál magasabb fényvédő krém használata megvédheti bőrét, és késleltetheti az öregedéssel kapcsolatos elváltozásokat.

Milyen egyéb tényezők okozzák a bőr elváltozásait?

A fentiek mellett számos más oka is lehet annak, ahogyan a bőr öregszik, beleértve az alábbiakat:

 • Gravitáció. Amikor a bőr elveszíti rugalmasságát, a gravitáció a szemöldök és a szemhéj „leesését”, az arc és az állkapocs lazaságát és teltségét, valamint a füllebenyek meghosszabbodását okozza.
 • Elhízottság. A túlsúly miatt a bőr megnyúlik, továbbá csökken a haj és a körmök erőssége, fényessége. Bőrbetegségeket is okoz, beleértve a striákat, a visszértágulatokat, a pikkelysömört és a cellulitiszt. A felesleges bőrfelület egymáshoz dörzsölődése bőrirritációt, hólyagokat, kiütéseket és bőrfertőzéseket okozhat.
 • Nevetés. Az arcon lévő vonalak láthatóbbá válnak, miután a bőr elveszti rugalmasságát, általában 30-40 éves kor után.
 • Alvó helyzet. Az alvási gyűrődések általában a homlok oldalán láthatók, a szemöldök felett kezdődnek a halánték közelében lévő hajszálvonalig, valamint az orcák közepén. Ezek abból adódnak, hogy a fejet a párnára helyezik, és láthatóbbá válhatnak, miután a bőr elveszti rugalmasságát. Az alvási pozíciók megváltoztatása megakadályozhatja azok „rosszabbodását”.
 • Dohányzás. A dohányzó embereknek több ráncuk van, mint az azonos korú és arcbőrű nemdohányzóknak. Ennek oka az lehet, hogy a dohányzás megzavarja a bőr normál véráramlását.
 • Száraz és viszkető bőr. A verejték és az olajmirigyek elvesztése az öregedés során, illetve bármi, ami szárítja a bőrt (például szappanok, izzadásgátlók, parfümök vagy forró fürdők túlzott használata) súlyosbítja a problémát.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.