Bár az akne kialakulásának számos oka van, a serdülőkor utáni pattanások fő oka a hormonális egyensúlyhiány.

A pajzsmirigy alulműködése és egyéb pajzsmirigy-problémák okozhatnak-e aknét?

A nyak tövében található pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy, amely felelős az anyagcserét szabályozó hormonok kiválasztásáért és szabályozza a bőr működését is, például azt, hogy mennyi oxigént szív fel a bőr.

A bőr az egyik első olyan szerv, ahol a pajzsmirigyhormon-egyensúlyzavarok tünetei megjelennek. Ez az oka annak, hogy a bőrgyógyászok gyakran gyanakodnak pajzsmirigy-rendellenességre, ha az emberek bizonyos bőrbetegségekben szenvednek, mint például az alopecia és a vitiligo. Az alopecia az, amikor a haj foltokban hullik. A vitiligo esetén pedig elveszítjük a pigmentsejteket, így a bőr helyenként elszíneződötté válik.

akne pajzsmirigy
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az acne vulgaris azonban általában nem tartozik a pajzsmirigy-rendellenességekhez kapcsolódó bőrbetegségek közé. A pajzsmirigyhormonok hatással lehetnek a szőrtüszőkre, de nincs bizonyíték arra, hogy a pajzsmirigyhormonok szintje pattanásokat okozna. A pajzsmirigy alulműködése például száraz bőrhöz vezethet. Ha száraz a bőre, felhalmozódhat a törmelék, ami eltömítheti a pórusokat, és aknéhoz vezethet. Az akne azonban nem a pajzsmirigy alulműködés tipikus tünete.

A pajzsmirigy-problémákra alkalmazott gyógyszerek okozhatnak-e pattanásokat?

A pajzsmirigy rendellenességeire szedett gyógyszerek általában sem okoznak pattanást, hacsak nem allergiás a bennük található összetevőkre. Néhány akne elleni gyógyszer azonban befolyásolhatja a pajzsmirigy-teszteket, beleértve a retinoidokat és az izotretinoint.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.