Az aknés bőr nemcsak dermokozmetikumokkal, hanem a helyes étrend betartásával is megelőzhető, illetve kezelhető.

Az aknék, vagyis mitesszerek és pattanások a bőr eldugult pórusai miatt jönnek létre, a begyulladt szőrtüszők által. A faggyúmirigyek túltermelése lehet hormonális serdülőkorban, ilyenkor ez okozza a zsírdugók keletkezését. De lehet pattanásos a bőrünk a helytelen táplálkozás miatt, a nem megfelelő arcápolási rutintól, a maszkviseléstől vagy épp a mobilunkról ránk tapadó szennyeződések miatt.

akne_dieta
Forrás: unsplash.com

A fehér pattanás egy olyan pórus, amely eltömődik és bezárul, de kiemelkedik a bőrből. Ezek kemény, fehéres dudorokként jelennek meg.

A mitesszer olyan aknétípus, amely eltömődik ugyan, de nyitva marad. Ezek apró sötét foltokként jelennek meg a bőr felületén.

A klasszikus pattanás falai megnyílnak, így az olajos mirigyváladék, a baktériumok és az elhalt hámsejtek a bőr alá kerülhetnek. Ezek vörös dudorokként jelennek meg, amelyeknek néha gennyes fehér felső részük van.

Ha kialakultak a pattanások, dermokozmetikumokkal érdemes kezelni őket és oda kell figyelni az akné-diétára is. Ez persze megelőzésnek is kiváló, azok számára, akiknek zsírosabb a bőre, vagy a családjukban halmozódott az akné probléma.

Az étrendnél érdemes odafigyelni a vércukorszintre. Már önmagában is kerülni kellene a hirtelen inzulin-reakciót kiváltó ételeket. A gyors vércukorszint emelkedés azt váltja ki, hogy sok inzulin ürül a vérbe (ami a cukrot hatástalanítja), emiatt viszont a faggyúmirigyek termelődése fokozódik. Vagyis a cukros, szénhidráttartalmú és rossz glikémiás indexű ételek nemcsak az elhízást vagy cukorbetegséget okozhatják, hanem a bőrproblémákat is. Kerüljük az édességeket, cukros üdítőket, a tésztaféléket, fehér lisztes péktermékeket!

Az említettek mellett a tejtermékek okozhatnak még nem megfelelő inzulin választ, nem véletlen, hogy a diéták során is javasolt kerülni őket. A tejtermékek ráadásul nem ritkán magas zsírtartalmúak, illetve van, aki rejtett érzékenységet mutat rájuk (mások pedig diagnosztizáltan allergiásak rá).

Akkor mit fogyasszunk, ami segíti a bőrünk megszépülését, egyensúlyának visszanyerését? Feldolgozatlan zöldségeket nagy mennyiségben, alacsonyabb cukortartalmú (pl. bogyós) gyümölcsöket, gombát, tojást, húsokat, alternatív gabonákat (hajdina, quinoa, bulgur), édesburgonyát, hüvelyeseket, halféléket és dióféléket, magvakat.

Az étrend mellett érdemes odafigyelni a cink, az A- és az E-vitamin bevitelére is!

Forrás: https://www.healthline.com/health/anti-acne-diet
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.