A leginkább a felnőtteket érintő pikkelysömör gyakran örökletes, krónikus bőrbetegség, melynek oka az immunrendszer működési zavara által okozott gyulladás.

A pikkelysömör jellemző tünetei

A pikkelysömör az immunrendszer T-sejtjeinek túlműködése által okozott kóros változások eredményeként alakul ki. A bőrsejtek kicserélődése 21-28 napot vesz igénybe, míg ezen bőrbetegség esetében a folyamat jóval gyorsabban, csupán néhány nap alatt történik meg. A nagy mennyiségű bőrsejt a bőrfelületből kiemelkedő vöröses színű, hámló pikkelyek (plakkok) kialakulását okozza. A különböző alakú és méretű pikkelyek a test bármely területén előfordulhatnak, beleértve a fejbőrt, a kezeket, a lábakat, sőt még a nemi szerveket is.

Gyógyítható-e a pikkelysömör?

A tudomány jelenlegi ismeretei szerint a pikkelysömör nem gyógyítható betegség, de a bőrgyógyászok által kifejlesztett bőrpuhító szerek rendszeres alkalmazása hatékonyan segít az érintett területek hidratálásában, enyhíti a szárazság okozta viszketést, valamint csökkenti a hámlás mértékét.

QOlM4VLtoQ1Mlb65KVc2Bqhv38Abp0oL7LByjNMW

Hogyan működnek az bőrpuhító szerek?

A bőrpuhító szerek védőgátat képeznek, amelyek a nedvesség megkötésével javítják az érintett bőrterület hidratáltságát és rugalmasságát. Legalább naponta 2-3 alkalommal használva még a bőr állapotának javulása után is enyhítik a bőrszárazság kellemetlen tüneteit.

A teljes körű bőrpuhító terápia a bőrtisztító szerek, a krémek és a kenőcsök mindennapos használatából áll. Ezáltal csökkenthető a pikkelyek kialakulásának gyakorisága és súlyossága.

Kizárólag klinikailag igazolt hatású összetevőket tartalmazó, bőrgyógyászok által ajánlott, gyógyszertárban beszerezhető bőrpuhító termékeket szabad használni. A bőrpuhító szerek számos formában elérhetők, amelyek közül a leggyakoribb a vizet tartalmazó, a bőr hidratálására és tisztítására egyaránt használható gyorsan felszívódó krém (nappalra) és a fürdőadalékként vagy bőrtisztítóként is alkalmazható kenőcs (éjszakára). Utóbbi a nagyon száraz és megvastagodott bőr kezelésére is alkalmas.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.