A cukorbetegség krónikus állapot, de azok, akik cukorbetegséggel élnek, teljes életet élhetnek, ha a cukorbetegségüket kontroll alatt tartják. Az életmódváltozások (a mindennapi szokások módosításai) a cukorbetegség kezelési tervének lényeges részét képezik.

Az életmódváltoztatások nagyon hatékonyak lehetnek a cukorbetegség kontroll alatt tartásában. A javított vércukorszint-szabályozás lelassíthatja a hosszú távú szövődmények kockázatát. A cukorbetegség életen át tartó kezelési tervet igényel, és a cukorbetegeknek kulcsszerepük van ebben a tervezetben. Az életmódváltoztatások lehetőséget kínálnak a cukorbetegeknek az egészségük feletti irányításra. Ezért fontos minél többet megtudni a cukorbetegségről, és aktívan részt venni a döntések meghozatalában az egészségügyi ellátás és kezelés terén.

Mozgás és 2-es típusú cukorbetegség

A rendszeres testmozgás nagyon fontos a jó egészség szempontjából. A testmozgás érzékenyebbé teszi a testet az inzulinra, arra a hormonra, amely lehetővé teszi a test sejteink számára, hogy cukrot vegyenek fel energiaforrásként, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. A testmozgás segíthet továbbá csökkenteni a magas vérnyomást, és javítja a koleszterinszintet. Az edzés egyéb fontos előnyei közé tartozhatnak a megfelelő testsúly fenntartása, a fogyás (szükség esetén), jobb alvás, valamint a memória és hangulat javítása.

Általános testmozgás-óvintézkedések

Az edzésprogram elkezdésekor fontos a lelkesedés és a józan ész egyensúlyozása. Érdemes a kezelőorvossal egyeztetni arról, hogy milyen típusú fizikai aktivitás lehet a legjobb, és melyiket kellene elkerülni. Bármilyen fizikai tevékenység esetén az alábbi óvintézkedéseket kell betartani:

Jól illeszkedő védőcipőt kell használni. Ellenőrizni kell a lábakat sebek és hólyagok után az edzés befejezése után.

Fogyasszon sok vizet edzés előtt, alatt és után. Ez segít elkerülni a kiszáradást, ami zavart okozhat a vércukorszintben.

Ha szájon át szedhető cukorbetegség elleni gyógyszereket használ, valószínűleg nem kell módosítani ezeknek a gyógyszereknek az adagját az edzés miatt. Ha inzulint használ a cukorbetegség kezelésére, a következőket kell tenni:

Mérjen vércukorszintet edzés előtt, alatt és után, hogy megállapítsa a teste válaszát az edzésre. Ha egy óránál hosszabb ideig edz, ellenőrizze a vércukorszintet legalább 30 perces időközönként.

Ha az edzés előtti vércukorszint 15 mmol/L vagy magasabb, kerülni kell a heves, intenzív testmozgást, amíg a vércukorszint alacsonyabbra nem csökken. Ha az edzés előtti vércukorszint 5,6 mmol/L alatt van, elképzelhető, hogy szénhidráttartalmú ételt kell ennie az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében.

Válasszon az inzulin beadásához olyan helyet, ami a mozgásban résztvevő izmoktól távol van. Például, ha fut, ne használja a lábait.

Tartson kéznél gyorsan felszívódó szénhidrátot (szőlőcukortabletta, cukorka vagy gyümölcslé).

Ha az előző 24 órában a vércukorszint 3 mmol/L alá esett, ne végezzen heves testmozgást.

A vércukorszint változásától függően lehet, hogy 15-30 perccel az edzés előtt, majd minden 30 perc után szénhidrátot kell pótolnia.

Ha az edzés alatt vércukorszint leesik, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal kell kezelni. A szükséges szénhidrátmennyiség a vércukorszinttől függ.

Ha nem tudja ellenőrizni a vércukorszintet, de a hipoglikémia tünetei jelen vannak (például izzadás és remegés), fogyasszon 10-15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot.

Ha az edzés után vércukorszint túl alacsonyra esik, olyan forrást válasszon, amely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Ez segíthet ellensúlyozni az edzés utáni vércukorszint csökkenését.

Ha gyorsan ható inzulint használ az étkezésekhez, vagy inzulinpumpát, lehetséges, hogy az adagot 30 százalékkal csökkenteni kell az edzés előtt vagy alatt. Fontos beszélni kezelőorvossal, mielőtt bármilyen változtatást végrehajtana az inzulinadagokban.

Az edzés előtti vizsgálat

Azoknak, akiket cukorbetegség miatt kezelnek, és edzésprogramot szeretnének kezdeni, először konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal. Általában fizikális alapvizsgálat javasolt a cukorbeteg felnőtteken (50 év felettiek) az edzésprogram megkezdése előtt. Jó, ha egy könnyű edzésprogrammal kezd, és fokozatosan halad egy nagyobb terhelés felé, amennyire azt a szervezet tolerálja.

Az edzés típusa

Az edzés lehet, akár fitneszteremben, futógépen futás, de pl. a gyors séta, házimunka, tánc, úszás, biciklizés vagy túrázás is edzés. Még a könnyű testmozgás is jó az egészség számára.

Ha olyan tevékenységet választ, amit élvez, akkor az szórakoztatóbb lesz, és valószínűbb, hogy rendszeresség válik. Válasszon olyan edzésfajtákat, amelyek élvezetesek és kényelmesen végezhetők, így könnyebb motiválnia magát és folytatni a programot idővel. Azoknak, akik nem szokványos életmódot folytatnak, különösen kihívást jelenthet egy edzésprogram kezdése és folytatása. Beszéljen a kezelőorvossal azokról az akadályokról, amelyek az edzés útjában állnak; az orvos segíthet megoldásokat javasolni.

Azoknak, akik cukorbetegség miatt szemészeti problémákkal küzdenek (súlyos retinopathia), tanácsos lehet a nagy erőfeszítésű vagy nagy lendületű tevékenységek, és a súlyemelés kerülése, mivel ezek növelhetik a vérnyomást és okozhatnak bevérzést a szemben. Azoknak, akik neurológiai problémákkal küzdenek (perifériás neuropátia), általában azt tanácsolják, hogy kerüljék a súlyemelést, a futást, ami lábfejfekélyekhez és stressztörésekhez vezethet, bár ez függ a neuropátia súlyosságától. A súlymentes edzések (például kerékpározás, széken történő edzés, úszás) lehetnek megfelelőbbek.

Intenzitás

Az edzésnek nem kell intenzívnek lennie, hogy hasznos legyen, és az intenzitás mind a tevékenység típusától, mind az egyén fitneszszintjétől függ. A könnyű-intenzitású fizikai tevékenységek magukban foglalják a könnyű házimunkát vagy lassú sétát. A közepes intenzitású tevékenységek közé tartozik a gyors séta vagy biciklizés. Általában azok, akik közepes intenzitású tevékenységet végeznek, beszélhetnek, de nem tudnak énekelni az aktivitás közben. Végül a magas intenzitású tevékenységek magukban foglalják a futást vagy hegyi túrázást, és általában azok, akik magas intenzitású fizikai tevékenységet végeznek, nem tudnak több mint néhány szót mondani megállás nélkül.

Ha növelni szeretné az edzés intenzitását, fontos ezt fokozatosan megtenni, és mindig álljon meg, ha aggasztó tüneteket tapasztal, például mellkasi fájdalmat vagy hányingert.

Időtartam és gyakoriság

Bármilyen fizikai aktivitás előnyös azzal szemben, ha valaki ülő életmódot folytat. Az előnyök optimalizálása érdekében javasoljuk a heti 150 perc közepes intenzitású vagy heti 75 perc magas intenzitású testmozgást, amely bármilyen kombinációban megfelelő (például heti 5 nap 30 perces közepes intenzitású aktivitás). Általában a hosszabb időtartamú alacsonyabb intenzitású fizikai aktivitás hasznosabb az előnyök eléréséhez, mint a magasabb intenzitású aktivitás. Az intenzitás, a gyakoriság és az időtartam fokozatosan növelhető.

A dohányzásról való leszokás

Az újonnan megállapított cukorbetegségben szenvedő emberek több mint 25 százaléka aktívan dohányzik. A dohányzásról való leszokás az egyik legfontosabb dolog, amit az emberek tehetnek az egészségük javítása érdekében.

Azoknak, akik cukorbetegséggel élnek és dohányoznak, növekedett kockázata van az alábbiakban:

Halál, különösen szívinfarktus és stroke következtében

Magas LDL koleszterinszint

Rosszabb vércukorszint

Idegkárosodás

Vesekárosodás, amely dialízishez vezethet

A lábfej és az ujjak sebei, lábak amputációja perifériás érbetegség következtében

Azok, akik abbahagyják a dohányzást, csökkenthetik ezeket a kockázatokat. A legtöbb dohányzó nehezen találja meg a dohányzásról való leszokást; számos forrás segíthet ebben. A kezelőorvoson keresztül hozzájuthat anyagokhoz, segíthetnek kiválasztani a leszokás napját, elérhetővé tehetik a helyi támogató csoportok elérhetőségét, és felírhatnak nikotin helyettesítő kezelést vagy más gyógyszereket, ha szükséges.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.