A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre. Ebben az áttekintésben részletezésre kerülnek a legfontosabb típusok.

Metformin

Az újonnan diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők többsége azonnal metformin nevű gyógyszert kap. A metformin javítja a test inzulinra adott válaszát, csökkentve a magas vércukorszintet.

A metformin tablettát általában egyszeri napi adaggal kezdik el a vacsorával (vagy az utolsó étkezéssel); egy második napi adagot (reggelivel) egy-két héttel később adhatnak hozzá. Az adagot minden egyes héten vagy kéthetente növelhetik.

Mellékhatások tekintetében a metformin esetében gyakoriak közé tartozik a hányinger, hasmenés és a gázképződés, amelyek általában nem súlyosak, különösen akkor, ha étkezéssel együtt veszik be a metformint. A mellékhatások általában néhány hét után javulnak.

A súlyos vese-, máj- és szívbetegségben szenvedők és az alkoholt túlzottan fogyasztók nem szedhetik a metformint. Bizonyos helyzetekben le kell állítani a metformin szedését, például ha akut vagy instabil szívelégtelenség alakul ki, súlyos fertőzés miatt alacsony vérnyomást tapasztalnak, kiszáradás jelentkezik, vagy a veseműködés súlyosan romlik.

Gyógyszer hozzáadása

A kezelőorvos a metformin mellé második gyógyszert is javasolhat. Ez lehetséges már akár az első két-három hónapban, ha a vércukorszint és az HgbA1C szintek még mindig a kitűzött célnál magasabbak. Sokan később, a cukorbetegség romlása esetén is kaphatnak egy második vércukorszint-csökkentő gyógyszert. Többféle gyógyszerosztály is rendelkezésre áll, amelyeket metforminnel kombinálhatnak.

Szulfonilureák

A szulfonilureák évek óta használatosak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Növelik a szervezet inzulintermelését, és kb. 20 százalékkal csökkentik a vércukorszintet. Idővel azonban fokozatosan csökken hatékonyságuk. Jók második gyógyszerként, mert olcsók, hatékonyak, széles körben elérhetők és hosszú távú tapasztalattal rendelkezünk velük.

A legtöbb beteg szulfonilureát szedhet, veszélyes lehet azonban a szulfonilurea szedése veseelégtelenség esetén.

A mellékhatások közé tartozik a hipoglikémia, amely tünetei közé tartozik az izzadás, remegés, éhségérzet, szorongás és zavarodottság. Az alacsony vércukorszintet gyorsan kezelni kell, azonnal elfogyasztva 10-15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot (például gyümölcslé, cukorka, glükóztabletták).

DPP-4 inhibitorok:

Ezek a gyógyszerek, a dipeptidil-peptidáz-4 (DPP-4) inhibitorok, beleértve a sitagliptint, saxagliptint, linagliptint, alogliptint és vildagliptint, a vércukorszintet csökkentik, fokozva az inzulinkibocsátást a hasnyálmirigyből az étkezésekre válaszul. Egyedül adhatók azoknak, akik nem tolerálják az elsődleges gyógyszert (metformin) vagy más gyógyszereket, vagy kombinálhatók más orális gyógyszerekkel, ha a vércukorszint még mindig magasabb a célnál. Ezek a gyógyszerek nem okoznak hipoglikémiát vagy testsúlyváltozást, de néha ízületi fájdalommal, pancreatitisszel és súlyos bőrreakciók is előfordulhatnak.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.