A cukorbetegség diagnózisa a tünetek és a laboreredmények alapján történik.

Tünetek

Mielőtt 2. típusú cukorbetegséggel diagnosztizálnának valakit, az emberek többségének nincsenek tünetei. Akiknek vannak tüneteik, azok leggyakoribbak a következők:

Gyakori vizelési inger

Szomjúság

Homályos látás

Laboratóriumi tesztek

Az orvosok a cukorbetegség diagnosztizálásához az alábbi módon használják a vércukorvizsgálatot:

Random vércukor teszt - véletlenszerű vércukorteszt esetén bármikor lehet vért venni, függetlenül attól, hogy mikor evett valaki utoljára. A normál random vércukorszint 3,9 és 7,8 mmol/L között van.

Éhgyomri vércukor teszt - Az éhgyomri vércukor egy olyan vizsgálat, amelyet 8–12 órás éhezés, általában hajnali éhgyomri állapotban végeznek el. A normál éhgyomri vércukorszint 5,6 mmol/L alatt van.

Hemoglobin A1C teszt - A "HgbA1C" vérvizsgálat a vér cukorszintjét méri az elmúlt két-három hónap során. Az HgbA1C normál értéke 4-5,6 százalék. A HgbA1C tesztet nap bármely szakában elvégezhetik, étkezés előtt vagy után is.

Orális glükóz tolerancia teszt – Az orális glükóz tolerancia teszt (OGTT) olyan teszt, amely során speciális glükózoldatot kell inni. A vércukorszintet az oldat megivása előtt, majd két órával később is ellenőrzik. Egyes esetekben több vérvétel is történik, és a vércukorszinten kívül más értékekeket is viszgálhatnak. Az OGTT-t a kellemetlensége miatt általában nem használják széles körben, kivéve terhes nőknél.

A diagnózis kritériumai

Az alábbi kritériumokat használják a vércukorszintek normális, növekvő kockázat, vagy a cukorbetegség osztályozására.

Normál

Az éhgyomri vércukorszint 5,6 mmol/L alatt normális

Magas kockázat

Néhány eredmény alapján lehetséges, hogy fennáll a diabetes kialakulásának kockázata:

Emelkedett éhgyomri vércukorszint - 5,6 és 6,9 mmol/L közötti éhgyomri vércukorszint

Csökkent glükóz tolerancia - 7,8 és 11 mmol/L közötti vércukorszintet jelent két órával az OGTT után.

HgbA1C - A HgbA1C érték 5,7–6,4 százalék között emelkedett kockázatot jelent; a diabetes kialakulásának valószínűsége magasabb azon értékek esetében, amelyek közelebb vannak ennek a tartománynak a felső határához.

Ezeket az emelkedett kockázatú kategóriákat néha "prediabetesnek" is nevezik. Az amerikai felnőttek mintegy harmadát ide lehet sorolni.

Ha a teszteredmények azt sugallják, hogy emelkedett valakinek a kockázata, a kezelőorvos vagy ápoló tud beszélni azokról a változtatásokról, amelyeket meg lehet tenni a cukorbetegség kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. Ezek magukban foglalhatják az étrend- és mozgási szokások javítását, a testsúlycsökkenést és a dohányzásról való leszokást. A vizsgálatokat évente érdemes megismételni.

Bár a progresszió aránya változó, a cukorbetegség előtt álló vagy a csökkent glükóz toleranciával rendelkező emberek kb. 25 százaléka 3-5 év alatt 2. típusú cukorbetegséget alakít ki.

Diabetesz – a cukorbetegség megállapítható, ha az alábbiak egyike vagy többje fennáll:

Cukorbetegség tünetei és a random vércukorszint 11,1 mmol/L vagy magasabb

Éhgyomri vércukorszint 7 mmol/L vagy magasabb

A vércukorszint 11,1 mmol/L vagy magasabb két órával az OGTT után

A HgbA1C 6,5 százalék vagy magasabb

Ha az eredmények cukorbetegségre utalnak, egy másik alkalommal megismételhetik a vizsgálatokat a diagnózis megerősítéséhez.

1. típus vagy 2. típus cukorbetegség - általában meg tudják mondani, hogy egy személy 1. típusú vagy 2. típusú cukorbeteg-e, de vannak olyan helyzetek, amikor a diagnózis megállapítása nehéz. A 1. típusú cukorbetegség gyanúja merül fel olyan esetekben, amikor nincs erős családi előzménye a 2. típusú cukorbetegségnek, és a személy az alábbi kockázati tényezők kombinációjával rendelkezik:

Olyan családi előzmények, mint például az autoimmun betegségek, beleértve a hypothyreosist, hipertireózist vagy coeliakiát

Tünetek, például gyakori vizelés és fogyás

Magas vércukorszint még a kezelés után is

Ilyen esetekben gyakran további vérvizsgálatokat végeznek annak meghatározására, hogy a személy milyen típusú cukorbetegségben szenved.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.