A COVID-19 miatt kórházba került betegnél súlyosabb lehet a fertőzés kimenetele, ha magas a vércukorszintjük, függetlenül attól, hogy cukorbetegek-e.

A kutatók megállapították, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegeknél, akiknek a kórházba történő felvételkor magasabb volt a vércukorszintjük, nagyobb valószínűséggel volt szükségük az intenzív osztályon történő kezelésre és mechanikus lélegeztetésre, valamint szenvedtek vesekárosodást és haltak meg a kórházban, mint a normál vércukorszintű ellátottaknál.

A vizsgálatukban 708 COVID-19-ben szenvedő felnőtt vett részt. 54 százalékuknál hiperglikémia vagy 1-es/2-es típusú cukorbetegség szerepelt a felvételi anamnézisben. A kutatók a fertőzés kimenetelét vizsgálták a cukorbetegség jelenléte vagy hiánya, valamint a felvételkor mért magasabb vércukorszint alapján.

covid cukorbetegség
Forrás: pixabay.com

A cukorbetegségben szenvedő betegeknél, akiknek a vércukorszintje a felvételkor meghaladta a 140 mg/dl-t, 2,4-szeresére nőtt az intenzív osztályon történő ellátás és a gépi lélegeztetés esélye, szemben azokkal, akiknek a glükózszintje alacsonyabb volt. Továbbá azok a cukorbetegek, akiknek a glükózszintje meghaladta a 180 mg/dl-t, a kórházban bekövetkező halálozás esélye megduplázódott.

Azok a hiperglikémiás, új koronavírus okozta fertőzés miatt kórházi ellátásra szoruló betegek szorosabb megfigyelést, intenzív glükózkontrollt igényelnek, mivel esetükben valószínűleg „agresszívabb” terápia szükséges a COVID-19 súlyosabb kimenetelének megelőzése érdekében.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/hospitalized-covid-19-patients-fare-worse-when-they-have-high-blood-sugar/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.