Milyen szerepet játszik az egészséges életmód a cukorbetegek életében? Cikkünkben erre keressük a választ!

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség az egész test számára nélkülözhetetlen glükóz normális felhasználásában jelentkező zavarral jár. A betegség megváltoztatja a glükóz használatát és más energiaforrások tárolását és feldolgozását. A test sejtjei az inzulin hormon segítségével veszik fel a cukrot. A 2-es típusú cukorbetegség esetén a test nem reagál megfelelően az inzulinra, és idővel a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint a szükséges mennyiségben. Az elhízás, különösen a májban és hasüregben tárolt extra zsír, még normál testsúlynál is növeli az inzulin iránti igényt, ami magas vércukorszintet eredményezhet, ha nem kezelik.

Cukorbetegség és életmód

A 2-es típusú cukorbetegeknek rendszeres figyelemmel kísérésre és folyamatos kezelésre van szükségük a normál vagy közel normális vércukorszint fenntartása érdekében. A kezelés magában foglalja az életmódbeli változásokat, beleértve a táplálkozási változásokat és a testsúlycsökkentést elősegítő mozgást, önápolási intézkedéseket, valamint néha gyógyszereket, amelyek csökkenthetik a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát.

Az étrend és a mozgás az 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapját képezik. Az étrend változtatásai számos szempontból javíthatják a cukorbetegséget, beleértve a testsúly, vérnyomás és a szervezet inzulinra adott válaszképességének javítását. Az egyik legfontosabb dolog, amit az emberek tehetnek a cukorbetegség és testsúlykezelés javítása érdekében, az az, hogy elkerülik az összes italt, amelyik kalóriát tartalmaz, például üdítőket vagy gyümölcsleveket, vagy ha ez nem lehetséges, akkor jelentősen korlátozzák a fogyasztásukat. Az ételadagok összességének korlátozása szintén nagyon fontos. Rendszeres testmozgás is segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kontrollálásában, még akkor is, ha nem fogy le valaki. A mozgás kapcsolódik a vércukorszint irányításához, mert javítja a szervezet válaszát az inzulinra.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.