A cukorbetegség hosszú távú szövődményei részben a magas vércukorszint által okozott károsodással vannak összefüggésben. Általában azoknak az embereknek, akiknek a vércukorszintje közelebb van a normális értékekhez, kevesebb szövődményük van, mint azoknak, akiknek magasabb a szintjük.

A glükóz kezelése folyamatos kezelést és rendszeres ellenőrzést igényel. Fontos az is, hogy ne engedje meg, hogy a vércukorszintje normál alá csökkenjen, mivel ez az állapot (hipoglikémia) szintén problémákat okozhat.

A cukorbetegséggel való együttélés kihívást jelenthet, de a legtöbb ember képes sikeresen alkalmazkodni és kezelni a cukorbetegségét. A kezelőorvosa szorosan együttműködik Önnel, hogy monitorozza az egészségét és segítsen Önnek a cukorbetegség és a kapcsolódó egészségügyi problémák kezelésében.

KARDIOVASCULARIS SZÖVŐDMÉNYEK A CUKORBETEGSÉGBEN

A cukorbetegségben szenvedő emberek növekedett kockázatnak vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegségek iránt, ilyen pl. szívinfarktus és stroke. A cardiovascularis betegség a cukorbetegségben szenvedő emberek leggyakoribb haláloka.

Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenved, csökkentheti a cardiovascularis betegség kockázatát, ha a következőket teszi:

Abbahagyja a dohányzást, ha dohányzik - Bár ez nehéz lehet, ez az egyik legfontosabb dolog, amit megtehet az általános egészsége javítása és a cardiovascularis betegségek kockázatának csökkentése érdekében. A kezelőorvosasegíthet Önnek és más forrásokat is nyújthat a támogatáshoz.

Tartsa vérnyomását a normál tartományban - Ez életmódváltozásokat és/vagy gyógyszereket is magában foglalhat, ha magas a vérnyomása.

Tartsa koleszterin- és trigliceridszintjét egészséges tartományban – A kezelőorvosa rendszeresen kontrollálhatja ezeket. A cukorbetegséggel élők többségének egészséges életmódváltozások mellett esetenként koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket is szednie kell. Ha 40 évesnél idősebb vagy több kockázati tényezője van a cardiovascularis betegség szempontjából (például családi anamnézis, magas koleszterin, magas vérnyomás vagy elhízás), az orvos valószínűleg egy statint ír fel, amely egy koleszterincsökkentő gyógyszer. A statinokat a cukorbetegségben szenvedő emberek esetében is bebizonyították, hogy csökkentik a szívinfarktus, a stroke és a halálesetek kockázatát, még akkor is, ha a koleszterinszint normális.

Az 1-es típusú cukorbetegségben az egészséges glükózszintek megtartása csökkenti a cardiovascularis betegség kockázatát. Az 2-es típusú cukorbetegségben a vércukorszint normál szinten tartása csökkenti a szem, a vese és az idegkárosodás kockázatát.

SZEMSZÖVŐDMÉNYEK A CUKORBETEGSÉGBEN

A cukorbetegséggel kapcsolatos számos szemprobléma létezik, a leggyakoribb pedig a "diabéteszes retinopathia", ami retinát érinti.
A diabéteszes retinopathiában a retina, a szem ideghártyájának apró véredényei rendellenesen növekednek és szivárognak, ami látásvesztéshez és végül vaksághoz vezethet, ha nem kezelik. Más szemproblémák közé tartozik a diabéteszes makuláris ödéma (duzzanat a retina központi részén, amely az éleslátást biztosítja), a glaukóma (a szemgolyó magas nyomása) és a szürkehályog (a szemlencse homályosodása). Rendszeres szemvizsgálatok elengedhetetlenek a retinopathia és egyéb szemproblémák korai szakaszának észleléséhez, amikor a betegséget még kezelni lehet a látás megőrzése érdekében.

A szemvizsgálatot egy szemorvos végzi el, ilyenkor többnyire gyógyszereket használhat a pupilla tágításához, hogy a retina teljesen megvizsgálható legyen.

A diabéteszes retinopathia kockázata és a monitorozásra vonatkozó ajánlások attól függnek, hogy milyen típusú cukorbetegségben szenvedsz.

1-es típusú cukorbetegség - Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek legkésőbb öt évvel a cukorbetegség diagnózisa után rendszeres szemvizsgálatra van szükségük.

2-es típusú cukorbetegség - A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek szemvizsgálatra van szükségük, amikor először diagnosztizálják a cukorbetegséget. Ennek az az oka, hogy a vér glükózszintje már gyakran néhány évig emelkedik, mielőtt a cukorbetegséget diagnosztizálnák. Szemproblémák kialakulhatnak ebben az időszakban és gyakran nincsenek tünetek. Az első vizsgálat segít meghatározni, vannak-e szemproblémák, annak súlyosságát és hogy szükséges-e kezelés.

A további vizsgálatok gyakorisága az első vizsgálat eredményeitől függ. Általában évente kontrollvizsgálatot javasolt.

A vérnyomás normál tartományban tartásának is fontos szerepe van az elváltozások megelőzésében.

LÁBSZÖVŐDMÉNYEK A CUKORBETEGSÉGBEN

A cukorbetegség csökkentheti a véráramlást a lábakban és károsíthatja az érzőidegeket, ez az idegkárosodás a "diabeteszes neuropátia". Mivel az emberek neuropátia esetén elveszíthetik a fájdalomérzékelés képességét, fokozott az esélye a súlyos lábproblémák, pl. fekélyek kialakulásának. A lábproblémák igen gyakoriak a cukorbetegségben szenvedők körében, és néha csak akkor veszik észre, amikor a tünetek súlyosak lesznek.

Bár nincs mód a már megtörtént idegkárosodás visszafordítására, számos dolog van, amit meg lehet tenni annak csökkentése érdekében, hogy súlyos lábproblémák alakuljanak ki. A vércukorszint normál szinten tartása mellett fontos a láb változásainak rendszeres vizsgálata is, amely segít csökkenteni a súlyos lábproblémák kockázatát.

Fontos, hogy minden nap megvizsgálja a lábait, beleértve, hogy alaposan megfigyelje minden részét, különösen az ujjak közötti területeket. Keresse az esetleges sérüléseket, sebeket, hólyagokat, meleg vagy vörös területeket, vagy bármilyen elváltozást. Ha észrevesz bármilyen elváltozást vagy aggodalomra okot adó jelet, értesítse a kezelőorvosát.

Az önellenőrzés segíthet abban, hogy korai stádiumban észlelje a lábproblémákat, mielőtt súlyossá válnának. Emellett fontos, hogy alaposan szárítsa meg a lábait zuhanyzás vagy fürdés után, és viseljen pamutzoknit és kényelmes, jól illeszkedő cipőt.

A rendszeres orvosi viziteken az egészségügyi szolgáltató ellenőrzi a keringést és az érzést a lábakban. Ennek a gyakorisága a cukorbetegség típusától függ:

1-es típusú cukorbetegség esetén az éves lábvizsgálatokat legkésőbb öt év után kezdik.

2-es típusú cukorbetegség esetén az éves lábvizsgálatok a diagnózis felállításakor javasolt.

Minden lábvizsgálat során megvizsgálják, hogy van-e fekély, hűvösség, elvékonyodott bőr, gombás fertőzésre utaló jelek. A perifériás pulzusokat is ellenőrzik, és megvizsgálják a láb érző beidegzését.

VESESZÖVŐDMÉNYEK A CUKORBETEGSÉGBEN

A cukorbetegség megváltoztathatja a vesék normális működését. A cukorbetegséggel kapcsolatos veseproblémákat "diabeteszes vesebetegségnek" nevezik. Idővel a diabeteszes vesebetegség krónikus vesebetegséghez és akár veseelégtelenséghez is vezethet.
A vesefunkciót rendszeresen figyelemmel kísérik, és ennek értékeléséhez az egészségügyi szolgáltató a vér kreatininszintjét méri és ezt felhasználja az becsült glomeruláris filtrációs ráta (eGFR) kiszámítására, amely megmutatja, hogy a vesék mennyire működnek jól. Ezenkívül vizeletvizsgálatokat is kérnek a vizeletben lévő fehérje mennyiségének mérésére.

A vesefunkció monitorozása érdekében a vizsgálatokat évente ellenőrizni kell, az eredményektől függően. A vizsgálatok megkezdésének időpontja a cukorbetegség típusától függ:

1-es típusú cukorbetegség esetén a tesztelést legkésőbb öt év után kell elkezdeni.

2-es típusú cukorbetegség esetén a tesztelés a cukorbetegség megállapításakor kezdődik.

Ha a teszt kimutatja, hogy a vizeletben fehérje van, a korai felismerés, követés, kezelés segíthet a vesebetegség progressziójának lassításában, beleértve a vércukorszint és a lipidszintek kezelését is. Ha továbbra is fehérje található a vizeletben, ACE-gátlót vagy angiotenzin-receptor-blokkolót (ARB) szedése is szükséges lehet, amelyek hatékonyan csökkenthetik a fehérjevesztést. Az ACE-gátlók és az ARB-k olyan gyógyszerek, amelyek segíthetik a vesék véredényeinek tágulását és a vese véredényeinek nyomását, ezáltal csökkentve a vesebetegség progressziójának kockázatát. Fontos azonban, hogy ezek a gyógyszerek nem mindenki számára megfelelőek, a kezelőorvos dönti el, hogy szükségesek-e.

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.