Bár időnként mindannyiunknak fáj a hasa, a fájdalom általában nem a gyomorrák korai tünete. Milyen jelekre érdemes inkább figyelni?

A gyomorrák korai tünetei jellemzően teljesen észrevétlenek maradnak. Az érezhető tünetek (például puffadás, gyomorégés, hányinger, általános diszkomfort érzés) általában összetéveszthetők sok más jóindulatú emésztőrendszeri rendellenességgel. Amikor a gyomorrákot végül diagnosztizálják, az már gyakran előrehaladott stádiumban van. A gyomorrák lehetséges figyelmeztető jelei a következők lehetnek:

gyomorrák jelei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix
  • megmagyarázhatatlan fogyás és étvágycsökkenés
  • gyakori fáradtságérzet, melynek oka lehet a lassú vérveszteség
  • vér van a székletben vagy hányadékban
  • teltségérzet, még akkor is, ha csak egy kis mennyiségű ételt evett
  • a székletürítési szokások megváltozása (például ismétlődő hasmenés vagy székrekedés)
  • emésztőrendszeri tünetek (hányinger, hasi fájdalom, stb.), amelyek nem múlnak el
  • újonnan megjelenő emésztőrendszeri tünetek (például reflux).

A gyomorrák gyakorisága csökkenőben van

Az igazán jó hír az, hogy ez a fajta rák egyre ritkább. A megbetegedések csökkenésének fő oka valószínűleg az, hogy a Helicobacter pylori néven ismert baktériumfajták által okozott fertőzéseket korábban diagnosztizálják. Úgy gondolják, hogy a H. pylori a gyomorrák egyik fő okozója, mivel krónikus gyulladást, valamint fekélyeket okozhat a gyomornyálkahártyában. A fertőzés antibiotikumokkal hatékonyan kezelhető, emiatt a gyomorrák általános kockázata csökken.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.